Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Trump naar Groningen: nieuwe tentoonstelling over Amerika te zien

Alle ogen zijn gericht op de markante presidentskandidaat.

Tekst: Forum Groningen | Fotografie: Andres Serrano - Forum Groningen

In 2024 vinden de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats. Het Forum in Groningen markeert deze politieke strijd met een nieuwe expositie van de gerenommeerde Amerikaanse kunstenaar Andres Serrano, met een hoofdrol voor de presidentskandidaat waarop alle ogen gericht zijn: Donald Trump. 

Trump in Groningen

De nieuwe tentoonstelling America & Trump by Andres Serrano bestaat uit een bijzondere samenstelling van drie werken van Serrano die voor het eerst samen worden getoond: de fotoserie America (2001-2004), de multimedia-installatie The Game: All Things Trump (2018-2019) en de film Insurrection (2022).

Samen vormen ze een reflectie op de Amerikaanse maatschappij en op Donald Trump, die na een carrière als ondernemer, vastgoedmagnaat en tv-ster het hoogste ambt van de Verenigde Staten bekleedde en nu opnieuw een gooi doet naar het presidentschap.

Objecten die in de expositie tentoongesteld worden.

Unieke samenstelling

Andres Serrano werkte meer dan drie jaar aan de fotoserie America met portretten van onbekende en bekende Amerikanen. Door de lens van Serrano laten ze ieder op hun eigen wijze het gezicht van Amerika zien.

The Game: All Things Trump toont het universum dat Donald Trump vanaf de jaren 80 voor zichzelf heeft opgebouwd. De installatie bestaat uit een indrukwekkende collectie van meer dan 1000 objecten die Serrano via veilingen en mond-tot-mondreclame verzamelde. Van hotel- en casino-souvenirs van het merk Trump tot gesigneerde tijdschriftcovers en foto's.

Insurrection is Serrano's eerste filmproject. Hij maakte de film als reactie op de gebeurtenissen van 6 januari 2021. Toen mondde een protestbijeenkomst uit in de bestorming van het Capitool.

De expositie is van zaterdag 23 maart tot en met dinsdag 5 november 2024 in het Forum in Groningen te zien.