Tekst en fotografie: redactie Noorderland
De jaarlijkse Boekenweek is weer van start gegaan; voor sommigen de ideale gelegenheid om weer een goed boek aan te schaffen. Wat er bij de redactie van Noorderland op de plank ligt? Wij delen ter inspiratie onze meest recente favorieten met je. Veel leesplezier!
De ufo’s van Gorredijk
In februari 1974 raakte het Friese dorpje Gorredijk in de ban van ufo’s. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen zagen plotseling “vreemde lichten" in de lucht. Deze waarnemingen haalden het landelijke nieuws en er werden observatieposten ingericht. Terwijl onderzoekers uit het hele land naar het anders zo rustige Gorredijk trokken, raakte het dorp diep verdeeld.
Sommige inwoners waren ervan overtuigd dat Gorredijk werd bezocht door buitenaardse wezens, anderen lachten hartelijk om dat idee. In De ufo’s van Gorredijk blikt filosoof en journalist Taede A. Smedes – samen met ooggetuigen van toen – terug op de opmerkelijke gebeurtenissen en beschrijft hij de impact die ze hadden op het dorp.
Een zee van troost
De Groningse dichter Inge Zwerver – ook wel bekend onder de naam “Wadwicht” – laat zich graag inspireren door de schoonheid van de Wadden, maar ook door de weerbarstigheid ervan. Door de ongekende oerkracht van de natuur kun je je er zo vrij als een vogel voelen, maar er ook heel klein en nietig zijn.
De nieuwe gedichtenbundel Een zee van troost biedt een gevoel van herkenning tegen het decor van het wonderlijke Waddengebied. Met de tientallen gedichten, vergezeld door prachtige illustraties van Vera Post, ervaar je nu thuis ook dat rustgevende eilandgevoel.
Bloedwraak
Weddingplanner Natalia ontvangt in haar huis in Italië vreselijk nieuws: haar jongere zusje Tara is plotseling overleden. Ze pakt haar koffers en vliegt terug naar Nederland waar ze in een web van mysteries terechtkomt. Wat verzwijgt haar moeder Hellen? En wie is de geheimzinnige man bij Tara’s graf? Natalia vertrouwt het niet en gaat zelf op onderzoek uit. Daar stuit ze op een duister familiegeheim.
Bloedwraak is het nieuwe boek van de Drentse schrijfster Marcella Kleine uit Diever. Eerder schreef ze al vele andere thrillers, romans en waargebeurde verhalen.
In het verdwijnpunt beweegt iets
Wanneer Bart Temme een monumentaal herenhuis in Leeuwarden koopt, raakt hij geïntrigeerd door de historische plafondschildering in de woonkamer. Wie heeft deze gemaakt? Hij gaat op onderzoek uit en stuit op de naam Andries van der Sloot, een van de belangrijkste kunstschilders van Friesland.
Het leven van deze schilder blijkt doortrokken van armoede, tegenslag, verlies en onvervulde dromen. Temme duikt in zijn leven, maar neemt ook zijn eigen Friese familiegeschiedenis onder de loep. Je leest erover in zijn nieuwe boek In het verdwijnpunt beweegt iets, een roman en (auto)biografie in één.
En het brandde als een fakkel
De ontdekking van aardgas in 1959 zette de provincie Groningen in vuur en vlam: door dit gasveld, een van de grootste van Europa, zou de provincie kunnen genieten van meer rijkdom. Het bleek echter ijdele hoop: de opbrengsten gingen aan de Groningers voorbij en nu – 65 jaar later – later kampen zij met de grote gevolgen van de gaswinning.
In het nieuwe boek En het brandde als een fakkel beschrijft journalist Emiel Hakkenes de geschiedenis van het Groningse gas: hoe viel deze droom in duigen en hoe heeft dit het karakter van de provincie bepaald?