Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Een roadtrip op de pedalen: Van Stad naar Wad

Noorderland-schrijfster Jolanda de Kruyf testte de route uit.

Tekst: Jolanda de Kruyf | Fotografie: Marketing Groningen, Adobe Stock

De Wadden is zoveel meer dan een verzamelnaam voor een handvol eilanden en de zee. De door Unesco bekroonde schoonheid van dit unieke getijdengebied begint eigenlijk al ver vóór de kust. In de provincie Groningen bijvoorbeeld. Daar ontdek je al dat moois eenvoudigweg op de pedalen, met de afwisselende roadtrip Van STAD naar WAD naar STAD op je smartphone. Een meerdaagse kennismaking met de ziel van het Hoge Noorden.

Je verwacht het misschien niet, maar een roadtrip langs de kruin van de Waddenkust kun je prima aftrappen op station Groningen, een der schoonsten van het geheele land, een sieraad voor de stad, aldus het trotse stadsbestuur in 1896. In april van dat jaar werd het indrukwekkende stationsgebouw geopend met z’n rijk versierde cassetteplafond, gebrandschilderde ramen en tegeltableaus.

Ongetwijfeld je eerste fotomoment op pad “van STAD naar WAD naar STAD”. Nummer twee wacht al meteen aan de overkant, midden in het Verbindingskanaal: het Groninger Museum staat sinds 1994 als een eiland gepositioneerd tussen het hoofdstation en de zuidzijde van het stadshart.

Ook een sieraad, zij het van heel andere architectonische orde. Ons advies: plan later maar ‘es een serieus bezoek in, als je eenmaal uitgefietst bent. En neem dan vooral je tijd; want alleen de eigen collectie telt al zo’n 60.000 objecten, om maar te zwijgen over de wisselexposities die zich ware publieksmagneten tonen.

Het Hoofdstation van Groningen

Handel en wandelgroen

Je kunt links, je mag ook rechtsom of een aantal hotspots voor de terugreis bewaren. Maar je kunt er ook een citytrip aan vast breien. Want voordat je Groningen achter je laat, heeft de fietsplanner nog met speels gemak een zevental stops uit de hoge hoed getoverd.

Zoveel afstap- en bewondermomenten dat je zou overwegen om hier direct al de eerste nacht door te brengen. En ja, waarom ook niet? Dat betekent namelijk extra tijd om je onder te dompelen in het turbulente uitgaansleven van de stad die kroegen en leuke eettentjes in overvloed telt.

Maar niet nádat je hebt rondgedwaald door de Folkingestraat, de voormalige joodse buurt die zich de laatste decennia ontpopte tot levendige smeltkroes van kunst, cultuur en aparte winkeltjes.

Tip: fiets bij voorkeur op dinsdag, vrijdag of zaterdag door Groningen. Want dan is het marktdag en de Vismarkt, met op de kop de Korenbeurs, “the place to be”. Al honderden jaren een van de drukste bezochte plekken in Stad, dus kijk goed uit en pas op dat je niemand van de sokken rijdt.

De Grote Markt is dat andere, reusachtige plein, het middelpunt van deze stad dat ook wel vaak liefkozend “de huiskamer” van Groningen wordt genoemd. Hier sta je aan de voet van de Martinitoren en het tien verdiepingen tellende Forum dat de tongen losmaakt. Parkeer je stalen ros buiten de poort van de Prinsentuin en pak je rust in deze groene stadsoase. Meer wandelgroen vind je in het Noorderplantsoen, zeg maar “het Vondelpark van Groningen”.

Het Noorderplantsoen

Meer lezen

Verder lezen? Het volledige verhaal over deze route verscheen in Noorderland 2024-2. Deze speciale waddeneditie is nu te koop via onze webshop en ligt nog tot 28 maart 2024 in de winkels. Voor deze nieuwe editie spraken we onder andere met “waddenschrijver” Mathijs Deen, sommen we de leukste (uit)tips en adressen in het Waddengebied op en gaan we op pad in Nationaal Park Lauwersmeer. Haal dit nummer snel in huis!