Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Emmen maakt programma Koningsdag bekend: dit kun je verwachten

De Oranjes hoeven zich in ieder geval niet te vervelen!

Koningsdag 2023

Tekst: redactie Noorderland | Foto: Brunopress - Patrick van Emst

Zaterdag 27 april is het zover: dan viert koning Willem-Alexander zijn verjaardag in Emmen. Samen met zijn familie maakt hij een wandeling door de Drentse plaats en doet allerlei locaties aan die de “Vlinderstad”, de bijnaam van Emmen, typeren. De Gemeente Emmen maakte vandaag het officiële programma van Koningsdag 2024 bekend: wat kan het koningspaar – en aanhang – straks verwachten? 

Programma Koningsdag 2024

Het is, na de Koninginnedag-viering van 2002 in Hoogeveen in Meppel, voor het eerst in meer dan 20 jaar dat de Oranjes zich weer voor de feestelijke dag naar Drenthe begeven. Zij hoeven zich in ieder geval niet te vervelen tijdens de 2024-editie in Emmen: ze krijgen een bomvol programma aangeboden waarin cultuur, muziek, sport en dans centraal staan. Ze lopen een route, die ongeveer 2 uur duurt, van het Noorderplein naar het Raadhuisplein.

Onderweg worden ze op negen verschillende locaties verrast met activiteiten en optredens. Zo wordt de dag afgetrapt met een groep wielrenners die de familie naar het startpunt op het Noorderplein begeleidt. Daar wacht de burgemeester van Emmen, Eric van Oosterhout, en de commissaris van de Koning Jetta Klijnsma op ze.

Elvis van Emmen

Daarna volgt een divers programma. Zo treedt onder andere de Drentse zanger Jannes op in het Rensenpark, het terrein van de voormalige dierentuin in Emmen. Ook maakt de familie kennis met "de Elvis van Emmen": Bouke Scholten.

Langs de route staan een aantal levende standbeelden opgesteld, bijvoorbeeld van schilder Vincent van Gogh die in 1883 in Drenthe verbleef en erdoor geïnspireerd raakte. Verder vindt er een modeshow met lokale klederdracht en een demonstratie van verschillende dansgroepen plaats en mogen de Oranjes oud-Hollandse spelletjes spelen.

Koningsdag 2024 wordt afgesloten met een bezoek aan Wildlands, de nieuwe dierentuin van Emmen. Tot slot treedt zanger Daniël Lohues op het Raadhuisplein op. Ook theatermaker Rosa da Silva is daarbij aanwezig: zij zwaait, tijdens het zingen van het volkslied, koning Willem-Alexander en zijn familie uit.

Het Raadhuisplein in Emmen

'Emmen mag trots zijn'

De Gemeente Emmen is in ieder geval content met het programma. Burgemeester Eric van Oosterhout noemde het 'eentje waar Emmen trots op mag zijn'. Dat zei hij op de perspresentatie die live bij RTV Drenthe te volgen was. 'Ik ben ervan overtuigd dat we de koning met dit programma een onvergetelijke verjaardag bezorgen,' aldus een enthousiaste Van Oosterhout. Dat belooft veel goeds!