Tekst: Guus Weggemans | Foto: Adobe Stock
Op zaterdagavond 16 maart wordt er een nieuwe film uitgezonden over de witte wieven: laaghangende, mysterieuze mist die in de Drentse folklore bron is van spookachtige verhalen. De horrorfilm speelt zich af in het Drenthe van de middeleeuwen en is volledig Nedersaksisch gesproken.
Witte wieven
De mythes over de witte wieven gaan al eeuwenlang rond in Drenthe en andere Nedersaksische gebieden. In de laaghangende mistbanken, die je soms ziet op de velden en in het bos, zouden mysterieuze wezens ronddwalen. Over wie of wat ze precies zijn, bestaan de meest uiteenlopende verhalen.
Zo zouden de witte wieven geesten zijn van overleden vrouwen, maar er bestaan ook versies waarin levende heksen – in het wit gekleed – mensen helpen of juist in gevaar brengen. Volgens de Drentse overlevering kunnen de geheimzinnige wezens dus zowel goed- als kwaadaardig zijn.
Horrorfilm in het Nedersaksisch
De horrorfilm Witte Wieven volgt het verhaal van Frieda: een jonge vrouw uit een arm en strenggelovig dorp in het duistere, middeleeuwse Drenthe. In de kleine gemeenschap hebben de mannen het voor het zeggen: vrouwen zijn er alleen goed om kinderen te baren. Laat dat nou precies zijn wat Frieda niet voor elkaar krijgt.
Op aanraden van de lokale priester voert ze een vruchtbaarheidsritueel uit, maar Frieda wordt belaagd en vlucht daarop het bos der dwalingen in. Geen enkele vrouw is ooit levend uit het bos teruggekeerd, maar toch verschijnt Frieda weer in het dorp.
Bijzonder aan de film is dat het helemaal in het Nedersaksisch gesproken is: de streektaal waar het Drentse dialect onder valt. Benieuwd geworden? Bekijk hieronder alvast de trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=4N2JrbBopXU
Koolhoven presenteert
De film is te zien tijdens het tv-programma Koolhoven presenteert. In deze uitzending van de VPRO tonen jonge en talentvolle filmmakers, onder begeleiding van regisseur Wouter Koolhoven, hun vernieuwende films van Nederlandse bodem.
Witte Wieven is op zaterdagavond 16 maart vanaf 22.00 uur te zien op NPO 3.