Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Doe mee: Drents Museum zoekt borduurders voor nieuw kunstwerk

Wordt jouw bijdrage straks tentoongesteld?

Tekst: Drents Museum | Foto: de aanzet voor het doorborduurwerk in de studio van Alexandra Drenth

Borduur- en handwerkfans in Drenthe opgelet: het Drents Museum in Assen is op zoek naar clubs die samen willen werken aan een rondreizend kunstwerk. Het project staat in het teken van de nieuwe tentoonstelling Christine en Janus van Zeegen – Vernieuwers in draad en verf.

Gedurende de tentoonstelling laat het Drents Museum een doek door de provincie "rondreizen", waar deelnemende clubs om de beurt aan werken. Het uiteindelijke kunstwerk krijgt in de laatste maand van de tentoonstelling een plekje in het museum.

Reizend doorboorduurwerk

Textielkunstenaar Alexandra Drenth maakte speciaal voor de tentoonstelling een onafgemaakt borduurwerk. Het Drents Museum nodigt nu maximaal twaalf handwerkclubs uit Drenthe uit om het werk af te maken. Daarbij wil het museum verenigingen uit elke Drentse gemeente de kans geven om mee te doen.

Borduur- en handwerkclubs die willen bijdragen aan het reizende doorborduurwerk kunnen zich tot 18 maart aanmelden. Dat kan via dit formulier op de website van het museum.

https://youtu.be/fbQp08FvxGA?feature=shared

Alexandra Drenth

Het Drents Museum nodigde hedendaags kunstenaar Alexandra Drenth uit om zich te laten inspireren door het werk van Christine en Janus van Zeegen, een bijzonder kunstenaarsduo uit de vroege 20ste eeuw.

Net als de Van Zeegens is Drenth gefascineerd door de onderwaterwereld. Haar werk gaat over het leven van vissen in gevangenschap en de huidige staat van de oceanen. Het werk van Drenth wordt gepresenteerd in de tentoonstelling, waarmee zij op haar beurt weer anderen wil inspireren.

Atelierfoto door Alexandra Drenth.

Christine en Janus van Zeegen

Het kunstenaarsduo Van Zeegen werkte aan het begin van de 20ste eeuw op een bijzondere manier samen. Christine vertaalde de motieven uit de planten- en dierenwereld, gemaakt door haar broer Janus, in kleurrijk kunstnaaldwerk.

Hun onderwerpen baseerden ze op spectaculaire natuurverschijnselen en onderwatertaferelen, die ze vaak bestudeerden in dierentuin Artis. Christine en Janus van Zeegen – Vernieuwers in draad en verf is vanaf 30 maart tot en met 15 september 2024 te zien in het Drents Museum.