Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Meeslepende leestip: 'En het brandde als een fakkel'

Journalist Emiel Hakkenes beschrijft hoe de Groningse gasdroom in duigen viel.

Tekst en beeld: Guus Weggemans, Emiel Hakkenes – En het brandde als een fakkel

De ontdekking van aardgas in 1959 zette de provincie Groningen in vuur en vlam: eindelijk zou de arme regio ook delen in de rijkdom. Het bleek echter ijdele hoop: de opbrengsten gingen aan de Groningers voorbij. Journalist Emiel Hakkenes beschrijft in zijn onlangs verschenen boek En het brandde als een fakkel de geschiedenis van het Groningse gas.

Hoe viel de droom van het gas in duigen en hoe heeft dit het karakter van Groningen bepaald? Nu de gaswinning na ruim 60 jaar stopt, schetst Hakkenes een tekenend beeld van de gevolgen voor de provincie.

En het brandde als een fakkel

Toen er in Groningen gas werd ontdekt, werd dat ook in het noorden gevierd. Aan het gas kon immers veel geld verdiend worden. Maar de winsten uit de gaswinning gingen voorbij aan de Groningers, terwijl zij door de aardbevingen achterbleven met scheuren in hun huis en in hun hart.

Het boek En het brandde als een fakkel schetst de dromen en daden van de mensen die de loop van de geschiedenis van het Groningse gas hebben bepaald. Van Victor Leemans, de Belgische politicus die in Europa verklapte dat er een enorme gasvoorraad in Groningen was ontdekt, tot premier Jan de Quay: het aardgas redde zijn kabinet.

Maar het boek besteedt juist ook aandacht aan de mensen die de gevolgen van de gaswinning aan den lijve ondervonden. Klokkenluider Meent van der Sluis legde al in 1986 het verband met de gaswinning, maar werd erom verguisd. De meeslepende verhalen uit Groningen – over dode bomen en koppige jonkheren – worden in het boek beschreven.

Emiel Hakkenes

En het brandde als een fakkel is geschreven door Emiel Hakkenes, die als journalist verbonden is aan de krant Trouw. Het is een geactualiseerde versie van zijn eerdere boek Gas en telt twee nieuwe hoofdstukken. Eerder schreef Hakkenes God van de gewone mensen en Polderkoorts.

Het boek En het brandde als een fakkel is voor €24,99 te koop bij Alfabet Uitgevers en bij de boekhandels. Daarnaast is het voor €12,99 ook verkrijgbaar als ebook.

Op zoek naar meer leuke boekentips over het noorden? Lees alles erover in onze nieuwe boekenplank van Noorderland 2024-2, te koop via onze webshop en in de winkel. In dit nummer beleef je de Wadden: zo ontdek je het Duitse Waddeneiland Borkum en maak je kennis met de bijzondere natuur van Nationaal Park Lauwersmeer.