Nationale Restaurantweek van start: 5x onze favoriete adressen

Van Michelinster tot barbecue: dit zijn onze tips.

Tekst: redactie Noorderland | Foto: eigen beeld via Lekker500

Op 1 maart 2024 is het zover: dan begint de Nationale Restaurantweek. Tijdens deze periode kun je heerlijk en voordelig dineren bij restaurants in heel Nederland. Omdat het handig is om op tijd te reserveren, tipt Noorderland alvast een aantal van onze favoriete adressen in het noorden. Waar ga jij straks culinair genieten?


De Nationale Restaurantweek van DiningCity wordt twee keer per jaar gehouden, namelijk in het voorjaar en in het najaar. Tijdens de actie geniet je van een diner met meerdere gangen voor een vaste prijs.

Daarbij heb je de keuze uit diverse prijsniveaus en (wereld)keukens, waardoor er tijdens de Nationale Restaurantweek altijd wel een restaurant is dat goed bij jouw smaak past. Voor onze aanbevelingen gingen we op culinaire ontdekkingstocht door het hele noorden.

Noor, Hoogkerk (Groningen)

Op zoek naar een van de beste restaurants van het noorden met een Michelinster? Bij Noor geniet je van een onvergetelijk diner in de prachtige Theresiakapel van Hoogkerk, vlak bij de stad Groningen. Eigenaren Jeroen en Marleen Brouwer leggen het niveau hoog, maar binnen heerst er een gemoedelijke en warme sfeer.

De gerechten bij Noor zijn gemaakt met seizoensgebonden en verse ingrediënten. Beroemd is de in zout gegaarde knolselderij, maar ook voor een echte wagyu-biefstuk en diverse soorten vis kun je hier goed terecht. Naast luxe wijnen biedt Noor een uniek arrangement met zelfgemaakte en alcoholvrije dranken.

Het verrassingsmenu bestaat uit een vijfgangendiner en kost €90. Reserveer op tijd, want de plekken zijn snel vol!

De Slotplaats, Bakkeveen (Friesland)

Lijkt het je wel wat om te eten op een wel heel bijzondere locatie? Dan is De Slotplaats bij het Friese Bakkeveen zeker een aanrader. Het magische landgoed is een plek met prachtige tuinen en eeuwenoude bossen. Een omgeving waarin je helemaal tot rust komt.

In het restaurant proef je smaken die rechtstreeks van het landgoed komen. Zo worden er verse kruiden uit de tuin gebruikt. Laat je verrassen door chef Jouke, die gerechten maakt met tamme kastanjes en zelfs brandnetel. Het menu verandert wekelijks, maar je kunt er ook altijd terecht voor heerlijke vegetarische en veganistische opties.

Bij De Slotplaats kun je terecht voor zowel een lunch als diner met meerdere gangen, waar altijd een amuse bij is inbegrepen. Prijzen beginnen bij €50.

Restaurant De Slotplaats bij Bakkeveen, Friesland. Foto: Adobe Stock

Café-Restaurant Poortman, Veeningen (Drenthe)

Langs de oever van het riviertje de Reest, op de grens van Drenthe en Overijssel, ligt Café-Restaurant Poortman. Eigenaren Anandi van Dijk en Maurice Grendelman hebben hier hun droom van een eigen restaurant werkelijkheid gemaakt.

In het authentieke pand proef je een eigentijdse sfeer en heb je een mooi uitzicht over het beekdal, waar regelmatig ooievaars te zien zijn. De keuken van het restaurant maakt gebruik van lokale producten, die voor een groot deel vers uit de eigen tuin komen. Ook het brood en het ijs worden helemaal zelf gemaakt.

De prijs-kwaliteitverhouding is heel schappelijk: voor €39 geniet je van een heerlijke lunch of diner met drie gangen.

Bistro Aragosta, Leeuwarden (Friesland)

Zin om eens op een culinaire wereldreis te gaan, maar dan in de buurt? Bij Bistro Aragosta, gelegen in de binnenstad van Leeuwarden, geniet je alsof je in Parijs of New York bent. Het restaurant heeft een luxe en stijlvolle ambiance, maar is tegelijkertijd ook heel gemoedelijk.

Zoals de naam al doet vermoeden, staat de bistrokeuken centraal bij Aragosta: eenvoudige gerechten, maar met ingrediënten van hoge kwaliteit. Patron cuisinier Wouter Brandsema kookt heerlijke gerechten met sterke Franse en Italiaanse invloeden. Daarvoor reist hij zelfs af naar Zuid-Europa, waar hij zelf de beste wijnen, olijven en truffels koopt.

Bij Bistro Aragosta kun je vanaf €49,50 terecht voor een verrassende lunch of diner, waarbij je veel keuze hebt uit het aantal gangen.

Nationale Restaurantweek
Bij Sib Bites & Grill geniet je van heerlijke barbecue-gerechten. Foto: Adobe Stock

Bij Sib Bites & Grill, Emmen (Drenthe)

Groot liefhebber van de Amerikaanse barbecue? Dan is het zeker de moeite waard om eens Bij Sib Bites & Grill aan te schuiven. Bij dit restaurant in het altijd gezellige Emmen proef je de passie voor lekker eten in een ontspannen sfeer.

De keuze is reuze op de menukaart en elk gerecht wordt creatief geserveerd. Bij Sib is het bijvoorbeeld goed genieten van de perfecte steak of een heerlijke gebakken vis. Het mag dan wel bekend staan als barbecuerestaurant, maar er zijn ook veel lekkere en originele gerechten voor vegetariërs en veganisten verkrijgbaar.

Voor een prijs van €38 geniet je van een viergangendiner, inclusief een aperitiefje.


Laatste nieuws