Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Fascinerende leestip: 'In het verdwijnpunt beweegt iets'

Ontdek met Bart Temme het levensverhaal van een Friese kunstenaar.

Tekst en beeld: redactie Noorderland, Bart Temme – In het verdwijnpunt beweegt iets

Wanneer Bart Temme een monumentaal herenhuis koopt in Leeuwarden, raakt hij geïntrigeerd door de historische plafondschildering in de woonkamer. Wie heeft deze gemaakt? Zijn onderzoek naar de Friese kunstschilder Andries van der Sloot leidde tot het schrijven van zijn nieuwe boek In het verdwijnpunt beweegt iets.

Temme doorzocht archieven en bezocht de plekken waar Van der Sloot heeft gewoond en gewerkt. Het leven van de kunstschilder blijkt doortrokken te zijn van armoede, tegenslag, verlies, overspel en onvervulde dromen.

Andries van der Sloot

Andries van der Sloot (1883 – 1955) wordt gerekend tot de belangrijkste kunstschilders van Friesland. Hij werd geboren in het kleine dorp Schalsum. Na gewerkt te hebben als rondtrekkend cinematograaf, ging hij op 34-jarige leeftijd naar de kunstacademie in Den Haag.

Later keerde hij weer terug naar Friesland, waar hij naast schilderijen ook etsen, decors en kostuums maakte. Veel van zijn werken tonen typisch Friese landschappen, zoals het platteland en het Waddengebied. Van der Sloot overleed in Leeuwarden. Zijn zoon Bouke werd ook een bekend kunstschilder.

In het verdwijnpunt beweegt iets

Het boek In het verdwijnpunt beweegt iets is het eerste boek van Bart Temme (geboren in 1984 te Hilaard). Hij studeerde Nederlandse Taal & Cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen en geeft les aan NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Verder is Temme redacteur bij het weblog Tzum, waar hij schrijft over literatuur.

Zijn boek is een combinatie van een roman, een documentaire en een (auto)biografie. Temme duikt in zijn leven, maar neemt ook zijn eigen Friese familiegeschiedenis onder de loep.

Het boek In het verdwijnpunt beweegt iets is voor €22,50 verkrijgbaar bij Uitgeverij kleine Uil en bij boekhandels. Op zoek naar meer leuke boekentips over het noorden? Je leest erover in onze boekenplank van Noorderland 2024-1, te koop via onze webshop en in de winkel. In dit nummer beleef je de winter: zo ontdek je het Groningse natuurgebied ’t Roegwold en leer je alles over het schaatsmuseum van Friesland.