Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Boeiende leestip: 'De ufo's van Gorredijk'

Lees hoe het Friese dorp 50 jaar geleden werd opgeschud.

Tekst en beeld: redactie Noorderland, Taede A. Smedes - De ufo's van Gorredijk

In februari 1974 raakte Gorredijk in de ban van ufo’s – ongeïdentificeerde vliegende objecten. Het dorp werd landelijk nieuws en vanuit het hele land trokken onderzoekers naar Friesland. Nu, precies 50 jaar later, blikt Taede A. Smedes terug op de merkwaardige gebeurtenissen in zijn nieuwe boek De ufo's van Gorredijk.

Wekenlang zagen niet alleen kinderen, maar ook volwassenen plotseling "vreemde lichten" in de lucht. De waarnemingen haalden het landelijke nieuws en er werden observatieposten ingericht in het anders zo rustige Gorredijk.

Het Friese dorp raakte verdeeld door de gebeurtenissen: waar sommige inwoners ervan overtuigd waren dat Gorredijk bezocht werd door buitenaardse wezens, lachten anderen hartelijk om dat idee.

De ufo's van Gorredijk

Journalist Taede A. Smedes schreef De ufo's van Gorredijk, waarin hij samen met ooggetuigen van toen terugblikt op de gebeurtenissen van februari 1974. Wat voor impact had de ufo-golf op het persoonlijke leven van getuigen en andere dorpsbewoners? En wat deed alle aandacht en ophef met Gorredijk?

Smedes schreef het boek niet om een verklaring te vinden voor de ufo-waarnemingen, vertelde hij in een interview met de lokale omroep Sa24: 'daar kun je nu niets meer mee.' Verwacht dus geen sensationele verhalen over buitenaards leven in Friesland, maar een reconstructie van de gebeurtenissen: 'de gang van zaken destijds in Gorredijk is nog nooit goed onderzocht.'

Museum Opsterlân

Bij Museum Opsterlân in Gorredijk is vanaf februari een tentoonstelling te zien over de ufo-ervaringen die Smedes verzamelde. De zoektocht naar verhalen over de ufo's kwam vorig jaar landelijk in het nieuws, onder meer via de radio en de tv-talkshow Op1.

Pad bij Gorredijk, Opsterlân. Foto: Adobe Stock

Het boek is voor €19,90 verkrijgbaar bij Uitgeverij Noordboek en bij boekhandels. Op zoek naar meer leuke boekentips over het noorden? Je leest erover in onze boekenplank van Noorderland 2024-1, te koop via onze webshop en in de winkel. In dit nummer beleef je de winter: zo ontdek je het Groningse natuurgebied 't Roegwold en leer je alles over het schaatsmuseum van Friesland.