Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Tel ook mee: hoeveel vogels overwinteren in jouw tuin?

Doe mee en help de Vogelbescherming een handje.

Robin in Falling Snow

Tekst: Vogelbescherming Nederland | Foto: Adobe Stock

Wil je deze winter graag meehelpen met het beschermen van het roodborstje of de merel? Tel dan van vrijdag 26 januari tot en met zondag 28 januari mee in je tuin met de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland.

Tuinvogels

Hoewel veel vogels wegtrekken naar warmere oorden, blijven er tijdens de koude winter ook veel vogels achter in Nederland. Deze overwinteraars wil de Vogelbescherming graag in kaart brengen en daarbij vragen ze iedereen om mee te doen. Door de vogels in je tuin te tellen, draag je direct je bij aan het beschermen van vogelsoorten als de ekster, de koolmees en de huismus.

Een huismus. Foto: Vogelbescherming Nederland

Vogelparadijs

In de winter is er minder voedsel te vinden voor tuinvogels. Daarom helpt het om van je tuin een waar vogelparadijs te maken. Laat bijvoorbeeld je uitgebloeide planten staan: vogels eten graag de zaden op. Door blaadjes op een hoop te leggen, trek je insecten aan die voedsel vormen voor de vogels. Een bessenstruik in je tuin vormt ook een goede voedselbron. En natuurlijk kun je vogelvoer ophangen om vogels naar je tuin te lokken.

Meedoen is heel simpel: tel op 26, 27 of 28 januari gedurende een half uurtje de vogels in je tuin en geef het resultaat door met de webapp van de Nationale Tuinvogeltelling. Hier vind je ook gelijk handige vogelkijktips en kun je aan de hand van een foto of vragenlijstje hulp krijgen bij het herkennen van een vogelsoort. Zo ben je goed voorbereid en kun je optimaal genieten van het tellen.

Tuinvogeltelling

Dit jaar is het alweer de 21e keer dat de Vogelbescherming de Nationale Tuinvogeltelling organiseert. Doordat veel mensen meetellen, krijgt de natuurorganisatie een beter beeld van hoe het gaat met vogelsoorten die in Nederland overwinteren. Vorig jaar deden er maar liefst 140.000 mensen mee met de telling.