Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Leuke leestip: 'Groeten uit Drenthe'

Met dit nieuwe boek ga je weer even terug naar toen.

Tekst: Nadine Boon, Ronald Wilfred Jansen - Groeten uit Drenthe | Fotografie: Groeten uit Drenthe

Drenthe is een vakantieprovincie bij uitstek. De heide, het bos en de rust trekken al jaren mensen van buiten naar Drenthe. Zelfs in de 17de eeuw, toen de regio nog was omgeven door mysterie en er nog heel anders uitzag met modderige zandwegen en grote moerassen, trokken er al vakantiegasten naar Drenthe. Historicus Ronald Wilfred Jansen dook in het vakantieverleden ervan en schreef erover in zijn nieuwe boek Groeten uit Drenthe - vakantie in ‘t Olde Landschap (1650 – heden).

Vakantie is voor bijna iedereen iets vanzelfsprekends. Vroeger was dat wel anders. Voor menigeen was een reis buiten de eigen provincie al een hele onderneming. Tegenwoordig kan men, soms voor relatief weinig geld, naar zonnige en verre bestemmingen vliegen. Toch zijn er veel mensen die liever in Drenthe op vakantie gaan of die de waarde van Drenthe als vakantieprovincie weer (her)ontdekken.

Maar wie waren de eerste vakantiegangers? En hoe ging men toen op reis? Op deze vragen geeft Ronald Wilfred Jansen antwoord in zijn nieuwe boek Groeten uit Drenthe - vakantie in t Olde Landschap (1650 – heden). In deze uitgave lees je alles over vakanties voor bleekneusjes, jeugdige kampeerders en de opkomst van campings. Kortom, alles wat Drenthe tot de vakantieprovincie heeft gemaakt die het nu is.

Het boek is voor €39,95 verkrijgbaar bij de boekhandel. 

Meer lezen

Meer leuke boekentips? Je leest erover in Noorderland 2023-5. Deze editie is nu te koop via onze webshop en ligt nog tot 22 augustus 2023 in de winkels. Voor dit nummer ontdekten we de mooiste kerkjes van Groningen en doken we de keuken in met fruitige (bak)recepten. Ook liepen we een dag mee met de zeehondenwachter. Dit – en nog veel meer – lees je nu in de nieuwe editie!