Tuinreportage: een bloeiende tuin in Nij Beets

Een bijzondere tuin bomvol inspiratie!

Tekst en fotografie: Gert Tabak

Het fladdert en zoemt in de tuin van Sietske en Arjen Dijkstra in het Friese dorp Nij Beets en dat is niet verwonderlijk. De weelderige mengeling van verschillende bloeiende planten geeft een overvloed aan lekkers voor elke bij of vlinder die langskomt. Het gonst van de insecten en van ver ruik je al de zoete geur van nectar. Tuinredacteur Gert Tabak nam een kijkje in de tuin en deelt handige tips en tricks.


Wandelaars blijven vaak bewonderend staan als ze Sietske en Arjen treffen terwijl ze aan het werk zijn of op de tuinbank genieten met een kopje koffie. De metamorfose van hun tuin is opvallend omdat het niet altijd zo was.

Jaren geleden bestond hun tuin nog uit een strak gazon met elke lente wat éénjarige plantjes uit het tuincentrum. De hagen werden keurig geknipt en de aarde tussen de plantjes omgewoeld. Het was een onberispelijke tuin en het gaf Sietske en Arjen veel voldoening om ‘m zo netjes te houden. 

Nij Beets

Het vuur van de passie

Maar ‘niets is zo veranderlijk als de mens’, wordt weleens gezegd. En dat is zeker ook van toepassing op het tweetal. Het kleine vlammetje dat in hen aanwezig was, werd aangewakkerd tot een groot vuur. Het tuinvirus heeft hen uiteindelijk besmet en de vingers steeds groener gemaakt.

Beiden zijn opgegroeid met veel Friese natuur om zich heen. Arjen als enthousiaste hobby-imker die ook oog heeft voor andere insecten dan honingbijen, en de bloemen waar ze graag op af komen. De kiem voor het tuinieren zat eigenlijk al in hen verborgen en moest alleen wat extra voeding krijgen om te groeien. Dat hun tuin altijd netjes moest zijn, gecombineerd met wat onzekerheid over hun eigen kunnen, heeft gezorgd dat die kiem niet eerder tot volledige wasdom is gekomen. Maar inmiddels is het duo helemaal om. 

Langzaam groeit het verlangen

Eerst even terug in de tijd: ik zat maandelijks in de stoel bij Sietske – ze had een eigen kapsalon – en het klikte tussen ons. We spraken over van alles en nog wat,  zoals dat meestal gaat in de kappersstoel, en het tuinieren kwam ook regelmatig aan bod. In die tijd hadden mijn partner Ton ter Linden en ik een grote bezoektuin in het buurdorp De Veenhoop.

De vriendschap met de kapster en haar man Arjen groeide en samen kwamen ze geregeld bij ons op bezoek en genoten we met z’n vieren van onze bloemrijke tuinen. Ook hielpen ze met grote klussen, zoals het afvoeren van het gras uit de boomgaard en bij open tuindagen als parkeerwachter en gastvrouw. Langzamerhand groeide er een verlangen in de Dijkstra’s om zich ook te omringen met dit soort bloeiende borders. 

Nij Beets

Meer lezen

Verder lezen? Het volledige verhaal over deze tuin verscheen in Noorderland 2023-5. Deze editie is nu te koop via onze webshop en ligt nog tot 22 augustus 2023 in de winkels. Voor dit nummer ontdekten we de mooiste kerkjes van Groningen en doken we de keuken in met fruitige (bak)recepten. Ook liepen we een dag mee met de zeehondenwachter. Dit – en nog veel meer – lees je nu in de nieuwe editie!


Laatste nieuws