Nieuwe beleefroutes voor fietsers in Drenthe en Groningen

Meander om de Groene As tussen Assen en Groningen.

Tijd om op de pedalen te stappen! De provincies Drenthe en Groningen hebben samen twee beleefroutes voor fietsers gelanceerd en daar valt van alles te ontdekken. 


Met de nieuwe tocht Meanderen om de Groene As rijd je van Groningen naar Assen – of vice versa – en kom je meer te weten over het eeuwenoude beekdallandschap. De route is vernoemd naar De Groene As, de nieuwe doorfietsroute die de twee steden aan elkaar verbindt. De twee routes – één start bij station Groningen en één bij station Assen – lopen langs en deels over deze route.

Beide beleefroutes zijn ongeveer 40 kilometer lang en samen vormen ze een lus van 80 kilometer door Drenthe en Groningen. De twee routes kruisen elkaar bij De Punt en al meanderend door het landschap brengen ze je langs de meest indrukwekkende en interessante plekken van het gebied. Zo kom je langs de vindplaats van het Meisje van Yde, zie je de wereldberoemde en eeuwenoude hunebedden en maak je kennis met het Peerd van Ome Loeks.

Filmmaker Anke Teunissen legde daarnaast voor deze nieuwe fietstocht de verhalen van allerlei historische locaties vast. Het resultaat: acht minidocumentaires die je onderweg gemakkelijk kunt beluisteren of bekijken en waarmee het verhaal van het gebied echt tot leven wordt gewekt. Zo vertellen de bewoners van het landgoed ‘Bosch en Vaart’ en voormalig tuinbouwkolonie Filadelfia over de historie van het landgoed en hoe zij het wonen op deze bijzondere plaats beleven. Onderzoeker Theo Spek komt aan het woord over de rijke historie van het landschap en zijn cultuurhistorische waarde. Rondom het Paterswoldsemeer krijg je een inkijkje in het leven van de steenrijke familie Scholten, die zijn stempel op het gebied en de stad Groningen heeft gedrukt.

Via de website van Shary vind je meer informatie over de routes en een volledige routebeschrijving. Er is ook een gratis app voor je telefoon die je kunt raadplegen tijdens het fietsen.


Tekst: Shary | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws