Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zomers recept: romige ijstaart met framboos en pistache

Een heerlijk verkoelend nagerecht.

Semifreddo with raspberries and pistachios on a white platter. T

Tekst: Kookfans | Foto: Adobe Stock

Warm zomerweer en ijs; da's natuurlijk een gouden combinatie. Daarom vandaag in de spotlights: een heerlijk recept voor een zomerse ijstaart met framboos en pistache. Een ideaal toetje of tussendoortje ter verkoeling! 

Ingrediënten:

  • 140 gr verse frambozen
  • 150 gr pistache (gehakt + extra pistachenoten ter garnering)
  • 315 gr suiker
  • 650 ml melk
  • 8 eigeel
  • Rasp van een 1/4 sinaasappel
  • 330 ml slagroom
  • 250 gr bevroren frambozen
  • Pure chocolade

Zo maak je de ijstaart:

  • Vermaal in een keukenmachine 100 gr pistachenoten en 100 gr suiker met elkaar. Zet vervolgens apart.
  • Breng de melk in een pannetje op middelhoog vuur aan de kook. Voeg vervolgens het pistachemengsel toe.
  • Klopt de eidooiers en 160 gr suiker met een mixer tot het geheel licht van kleur wordt. Voeg het melkmengsel toe en klop kort door. Giet vervolgens terug in de pan met de sinaasappelrasp en roer op middelhoog vuur tot het mengsel dikker wordt. Dit duurt ongeveer 8 tot 10 minuten.
  • Voeg de slagroom en de resterende pistachenoten toe. Let op: bewaar een aantal pistachenoten voor de garnering. Roer ook voorzichtig de frambozen door het mengsel.
  • Vul een grote bak met ijsblokjes en plaats hier een bakvorm bovenop. Voeg het ijsmengel in deze bakvorm en roer af en toe door tot het mengsel afgekoeld is. Vries dit vervolgens in.
  • Voor de frambozensiroop doe je de bevroren frambozen en suiker in een hittebestendige kom. Dek dit af met folie en plaats op een pan met kokend water, kook dit vervolgens tot het mengsel stroperig wordt. Dit duurt ongeveer een uur. Haal het mengsel vervolgens door een zeef en laat afkoelen. Zet dit vervolgens in de koelkast.
  • Smelt ook de pure chocolade au bain-marie, dus in een hittebestendige kom boven een pannetje heet water, en zet vervolgens apart.
  • Wanneer de ijstaart volledig bevroren is, haal je 'm uit de vriezer. Om de ijstaart uit de vorm te halen dompel je de vorm kort in heet water en keer je 'm vervolgens om. Garneer de taart met de chocoladesaus, frambozensaus, verse frambozen en pistachenoten.
  • Haal de ijstaart zo'n 30 minuten voor het serveren uit de vriezer. Zo is-ie heerlijk koud, maar ook zacht genoeg, en kan het genieten beginnen.