Lifestylemagazine over Noord-Nederland

5x eten, drinken en winkelen op Terschelling

Wie natuur graag afwisselt met een hapje en een drankje, moet hier zijn.

Refuge hut on Terschelling island in The Netherlands at sunset

Terschelling is een van de grootste eilanden van de Wadden en is met zijn bossen, heide, strand en duinvalleien een perfecte bestemming voor natuurliefhebbers. Het eiland vormt natuurlijk ook het decor voor het jaarlijks terugkerende theaterfestival Oerol en heeft gezellige dorpjes, cafés, winkels en restaurants. Voor wie wat afwisseling zoekt van de natuurpracht, zetten we de leukste plekken op een rijtje. 

Eerlijk gejut

Unieke woonspullen scoor je bij Zouthout in Baaiduinen, want geen voorwerp is gelijk en alles eigenhandig gejut, rechtstreeks van het Terschellinger strand. Puur natuur dus. Zon, zee, zand en zout deden de “voorbewerking”, Zouthout maakte wat moois van het hout. Meubeltjes en woonaccessoires bijvoorbeeld.

Wat een aroma

Ga in Midsland gewoon je neus maar achterna, want bij De Ouwe Smidte wordt de koffie vers gebrand en dát ruik je. Een sfeervol koffie-, maar ook theehuis en chocoladespeciaalzaak ineen. Vergeet vooral de bonbons niet!

Typische eilandbes

Zeg je Terschelling, zeg je in één adem ook cranberries. Een bezoek aan Koffie- en Theehuys De Bessenschuur (West-Terschelling) is dus een must. Daar prik je zeker weten in je eerste van vele cranberrygebakjes. In dit opvallende witte pand bekijk je ook een expositie over de geschiedenis van het typische eilandbesje. Smaakt dat naar meer? Bezoek dan de Cranberrywinkel in Formerum.

De plek voor een nap

De geschiedenis van Hotel NAP (West-Terschelling) voert terug tot 1811. Het bekende logement aan de voet van de Brandaris kent een rijke historie en is recent volledig gerenoveerd. De Terschellinger look & feel matcht met eigentijds comfort. Het eigen restaurant kreeg bovendien een notering in restaurantgids Lekker500.

Laid-back sfeertje

Terschelling heeft een hele handvol leuke strandtenten in huis, waaronder Heartbreak Hotel (Oosterend): ingericht in de sfeer van de jaren 50 en 60 met muziek van Elvis Presley en andere iconen van zijn tijd uit de muziekboxen. Paviljoen West aan Zee is het eerste vanaf de boot, bij paal 8 en ademt alles wat een strandtent moet zijn. Intiem, laid-back, thuisgevoel. Binnen op adem komen bij de kachel, buiten relaxen in de loungekussens. Lekker adresje voor koffie met huisgemaakte cranberry cheesecake, maar ook voor ontbijt, lunch en diner.

Tekst: Jolanda de Kruyf | Fotografie: sara_winter/Adobe Stock, De Ouwe Smidte, West aan Zee

Uittips
  • Refuge hut on the beach of the island of Terschelling in The Netherlands. Photographed at sunset.