Lifestylemagazine over Noord-Nederland

5x tips voor Texel

Ontdek het grootste Waddeneiland van Nederland.

Texel beach storage sheds

Een vakantie op de Nederlandse Waddeneilanden op de planning? Wij geven je tips voor de leukste adressen op Texel!

Dit artikel verscheen in de Waddenspecial van Noorderland (3-2023). Alles weten over de Wadden en meer uittips voor de eilanden? Koop hier je exemplaar!

Van zuivere wol

Het is Texelse wol wat de klok slaat bij Texelana. De winkels zijn gevestigd in Den Burg, De Koog en Oudeschild en bieden een keur aan typische eilandproducten van sloffen tot schapenvachtjes. Wol van echte Texelse schapen wordt hier op ambachtelijke wijze verwerkt tot draag- en slaapbaar goed, maar ook heerlijke zachte verzorgingsproducten.

Zie ze vliegen

Verrekijkers, telescopen, vogelboeken, outdoor- of camouflagekleding en meer: in de winkel van het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp vind je alles om de natuur in te trekken en de mooiste vogels van het Wad te spotten. 

Aanwaaien mag

Robuuste houten vloeren waarop het Noordzeezand zo lekker schuurt, ‘n verwarmend haardvuur, hapjes van de juttersplank, warme chocomelk of een stoer – natuurlijk Texels! - speciaalbier. Texel heeft meer dan tien paviljoens waar het na een strandwandeling prima aanwaaien is. Bijvoorbeeld Strandpaal 21 nabij badplaats De Koog. Lekker veel keus “om te delen”, van schapenkaas met dip en Texelse bitterballen tot zoete aardappelfrietjes en pittige gamba’s.

Verse croissants bij de Branding

Vers gebrand

De Texelse Branding is de naam voor een koffiebar, -branderij annex bakkerij in het centrum van Den Burg. In de winkel worden koffiebonen uit diverse windstreken gebrand en dagelijks broden gebakken. Terwijl je geniet van een aromatische kop koffie bij je verse lekkernij valt er in de winkel van alles te zien.

Lekker en leerzaam

De altijd bedrijvige haven vol schepen en visserslui vormt het hart van “Skil”. Het levendige dorp heeft geen eigen visafslag meer, maar próeven kan nog volop in Oudeschild. Vis te kust en te keur op de menukaart van havenrestaurantjes en in viszaken. De Oude Vismarkt is winkel en smulplaats onder één dak. Schaal- en schelpdieren, verse vis, gebakken of gerookte vis en huisspecialiteiten. Leerzaam is een bezoekje ook: de expositie Leven van de vis vertelt je alles over het verleden, heden en de toekomst van de Texelse visserij. 

Tekst: Jolanda de Kruyf | Openingsbeeld: lemonflash / Adobe Stock, tweede foto: eigen beeld De Branding

Uittips
  • Texel beach storage sheds in Cocksdorp