Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: woonboerderij midden in de Friese natuur

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Makelaardij Friesland

Het is een hobby van velen: Funda afstruinen op zoek naar bijzondere woningen. Niet om te kopen, maar gewoon om lekker bij weg te dromen. Deze week: een prachtige woonboerderij in Earnewâld met een heus eigen park. 

Liefhebbers van onderhoudsarme tegeltuinen zullen ervan gruwelen, maar wie van rust, ruimte en natuur houdt is dit een absolute droom: deze bijzondere woonboerderij is omringd door een eigen bos. Niet alleen heeft het een behoorlijk erf, het staat ook nog eens midden in Nationaal Park De Alde Feanen.

Friese natuur

De omgeving van deze woonboerderij is heel bijzonder: de Alde Feanen is een natuurgebied ontstaan door veenafgravingen. In de ruim 4.000 hectare aan laagveenmoeras komen veel verschillende dier- en plantensoorten voor en er broedt zelfs een zeearendenpaar. Het huis staat in de indrukwekkende Friese natuur, tussen de afgegraven meren, in het leefgebied van vele soorten weidevogels, fazanten en reeën. Je hoeft dus ook niet gek op te kijken als deze dieren een bezoekje brengen aan de tuin.

Eigen oprijlaan

De omgeving van dit huis is natuurlijk wat deze boerderij zo uniek maakt, maar het huis zelf mag er zeker ook zijn. Via een eigen oprijlaan die is omlijst met loofbomen bereik je de woonboerderij met maar liefst 172 vierkante meter aan woonoppervlak. Het gebouw is een werkelijk een plaatje: de ramen gaan schuil achter sierlijke gietijzeren tralies en boven op de nok van het dak zit nog een prachtig ornament. De boerderij heeft een respectabele leeftijd – het werd gebouwd in 1905 – maar is goed onderhouden en gelukkig met z'n tijd meegegaan.

Zee aan ruimte

Ook binnenin vind je een zee aan ruimte. Het huis heeft vier slaapkamers, naast een ruime woonkamer die is op te delen in verschillende hoeken. En ook wel heel bijzonder: naast de grote keuken zit zelfs een sauna! Alles zien? Klik hier voor de volledige fotoserie.

De vraagprijs van deze woning – of landgoed zou je het bijna wel kunnen noemen – is €975.000 k.k. Een flinke duit, maar er tegenover staat een huis en bijna 1,7 hectare grond in een prachtig natuurgebied. Wij dromen nog even verder.