Lifestylemagazine over Noord-Nederland

5x lekker eten en drinken op Vlieland

Getijdengebied Vliehors, Tidal plains Vliehors

Het is het kleinst bewoonde Waddeneiland en slechts een 1,5 uur durende overtocht van het vasteland van Friesland verwijderd, toch voelt Vlieland als een wereld op zich. Ga er lekker wandelen, fietsen of allebei en schuif daarna aan bij een van deze adressen. Dit zijn de leukste plekken om lekker te eten en drinken op Vlieland. 

De trip waard

Oké, je moet wat over hebben voor je eerste koffie met taart en warme cranberrysaus, maar de locatie aan de voet van natuurreservaat de Kroonspolders is de trip waard. Aan de westkant van het eiland ligt hotel-restaurant Posthuys, een pleisterplaats met een rijke historie. Jarenlang was dit een belangrijke schakel in de postroute Amsterdam-Vlieland. Praktisch: voor dinergasten is er ’s avonds een gratis pendeldienst van en naar het dorp.

Lekker leuten

Zin in een bakje? Strijk neer bij Leut aan de Dorpsstraat voor – naar eigen zeggen – de lekkerste versgemalen koffie van het eiland. Daarnaast geniet je er van een lekker vers ontbijt, lunch of gezellige borrel. Tip: proef de beroemde cranberrycheesecake; om je vingers bij af te likken!

Vijfgangengenot

Culinair – en een tikje op stand - genieten doe je bij Zuiver, het restaurant aan de Willem de Vlaminghweg dat uitsluitend een vijfgangendiner serveert. Naar wens natuurlijk met een afgestemd wijnarrangement. Trefwoorden: pure en eerlijke producten uit het seizoen en zonder verspilling, liefst uit eigen moestuin. 

Gestrand!

Biologisch, duurzaam en huisgemaakt vormen de huisstijl van Gestrand, aan de Haven, dus direct aan de Waddenzee. Alleen de naam is toch al leuk? Schuif maar aan: gezellige tafels, een hoge bar, als het frisjes is in de Chesterfield bij de haard of anders met de kop in de zon op het terras. Het adres voor ontbijt, lunch, borrel en avondhap.

Beachvibes

’t Badhuys is de oudste strandtent van Vlieland, hoewel “tent”…? Het is een statig complex op houten poten aan de Noordzee, dat het hele jaar geopend is voor ontbijt, lunch, diner én alle genietmomentjes – cocktails en borrelhapjes – die daartussen zitten. Ook veel aandacht voor vega(n) en een eigen menukaart voor kinderen.

Tekst: Jolanda de Kruyf | Beeld: AGAMI/Adobe Stock, eigen beeld Leut en Gestrand

Culinair
  • Drenkelingenhuisje op het strand; House at the beach