Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3x fietsroutes: 'Op Fietse' door Drenthe

Fietsen tussen de bomen van de eindeloze bossen en door pittoreske dorpjes: op de pedalen ontdek je op je gemak het allermooiste van Drenthe. RTV Drenthe maakt er een nieuwe serie over, die vanaf 3 april elke maandag te zien is. Wij lichten alvast 3 van de fietsroutes voor je uit. 

''k trap de fietse deur 't buulzand hen op 'n zandpad tussen Slien en Erm, en as ik dalijk eben in Diphoorn ben dan fiets ik deur', het zijn de eerste regels uit het legendarische nummer 'Op Fietse' van Skik. Het nummer beschrijft een fietstocht door het oosten van Drenthe en geïnspireerd door het onderwerp en de titel brengt RTV Drenthe de nieuwe zesdelige serie Op Fietse in Drenthe uit. Vanaf maandag 3 april wordt het programma, waarin fietsliefhebber en kaartenmaker Sjaak Koote je meeneemt langs bekende en onbekende plekjes, uitgezonden om 17.15 uur en daarna herhaald om kwart over het hele uur.

Foto: Joran Quinten/Unsplash

Fietsroutes

Sjaak Koote ontwikkelde voor het programma maar liefst zes nieuwe Drentse fietsroutes. Er zijn vier routes voor de sportieve fietser en twee routes voor de echte adrenalinezoekers: een mountainbike/gravelbikeroute en een racefietsroute. In het programma maak je kennis met de routes en ontmoet Sjaak steeds mensen die meer kunnen vertellen over het gebied.

De routes zijn in samenwerking met provincie Drenthe vastgelegd op een fietskaart, de kaart is op diverse locaties in de provincie verkrijgbaar en te downloaden via de website van Op Fietse in Drenthe. Hieronder lichten we vast drie van de prachtige routes die in het programma aan bod komen voor je uit.

De Onlanden

Met de fietsroute De Onlanden kom je door de kop van Drenthe en het prachtige Drentsche Aa-gebied. Van Yde fiets je via Eelde en Paterswolde naar de Onlanden, een waterrijk natuurgebied dat voorkomt dat ze in Groningen ‘natte voeten’ krijgen bij hevige regenval. De route brengt je van Peize via het Noordsche Veld, met z’n oude grafheuvels, naar de noordkant van Assen. Langs het stroomdal van de Drentsche Aa rijd je weer terug naar Yde, langs de vindplaats van de beroemdste vrouw van Drenthe, het meisje van Yde.

Foto: Masood Aslami/Pexels

Het Bargerveen

Net als de route van Skik loopt deze tocht door het Bargerveen. Bij de schaapskooi van Weiteveen begint het avontuur. Van daaruit fiets je door het eeuwenoude Oostersebos bij Schoonebeek, via het Amsterdamscheveld en Erica, Klazienaveen en het nieuwe Koning Willem-Alexanderkanaal naar de grens met Duitsland. De tocht gaat verder via Schöninghsdorf langs de achterkant van het oeroude veengebied, waar tegenwoordig nog steeds turf wordt gewonnen. Over de dijk rijd je terug Nederland in en via een fietspad dwars door het natuurgebied heen kom je dan weer terug naar de schaapskooi bij Weiteveen.

De Wieden

Nog zo'n grensverleggende route is de Wiedenroute die start in Havelte. Deze tocht voert via het landgoed Overcinge en Nijeveen en Kolderveen naar de grens met Overijssel. Daar duik je zo De Wieden in, een zeer waterrijkgebied dat in de kop van Overijssel ligt. Bruggetjes en smalle fietspaden brengen je door de rietlanden naar het pittoreske Giethoorn-Noord, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. In de verte is dan de toren van Steenwijk al te zien. Dwars door de stad en langs het nieuw aangelegde Eesermeer voert de tocht terug naar Drenthe. In Frederiksoord is het nieuwe Koloniemuseum een bezoekje waard en sla ook de tuinen van de oude tuinbouwschool niet over.

Bron: RTV Drenthe | Openingsbeeld: Matthias Groeneveld/Pexels