Borgentocht: 3x prachtige pronkstukken van Groningen

Lees ook

Tekst: Redactie Noorderland | Fotografie: Marketing Groningen, iStock

Ooit telde de provincie Groningen zo’n 200 statige steenhuizen en imposante borgen. Daar zijn er nu slechts 16 van over. Maar gelukkig niet de minste. Proef de sfeer van weleer en ontdek hoe de Groningse adel vroeger leefde bij een van de overgebleven pronkstukken. Een greep uit de mooiste borgen van Groningen.  
Menkemaborg in Uithuizen
Benieuwd hoe het wonen en werken op een Groninger borg er in de 18de eeuw aan toe ging? Ontdek het bij de Menkemaborg in Uithuizen. Deze borg werd in de 14de eeuw gebouwd en heeft door de eeuwen heen heel wat adellijke families – zoals de familie Alberda – een royaal onderdak geboden. Het borggebouw onderging in 1700 nog een drastische verbouwing, maar is daarna nauwelijks meer veranderd en geeft dus anno 2021 nog een goed beeld van het vroegere Groningse leven. De Menkemaborg dient nu als heus kasteelmuseum waarbij de kamers zoveel mogelijk ingericht zijn in de indrukwekkende stijl en sfeer van toen. Bekijk de vele vertrekken, of trek op een mooie herfstdag naar buiten om het doolhof (leuk voor de kids!), de boomgaard of de eeuwenoude tuinen te bekijken. De tuinen zijn gereconstrueerd volgens het originele tuinplan uit 1700, en laten dus goed de sfeer van vroeger zien.
Menkemaweg 2
9981 CV Uithuizen


Landgoed Verhildersum in Leens
Dicht bij Unesco Werelderfgoed Waddenzee vind je een andere bijzondere parel, namelijk Landgoed Verhildersum in Leens. Deze eeuwenoude borg werd in de 14de eeuw gebouwd als steenhuis en groeide later uit tot een heus kasteel. Door de eeuwen hebben er verschillende adellijke families gewoond en was het een lange tijd in privébezit: pas in 1953 verlieten de laatste bewoners het huis. Daarna opende Landgoed Verhildersum de deuren voor bezoekers die zich ook even willen wanen in het vroegere Groningse leven. Het huidige museum brengt je namelijk weer helemaal terug naar toen, want de vertrekken zijn zo levendig ingericht waardoor het lijkt alsof de oorspronkelijke bewoners ieder moment thuis kunnen komen. Wandel buiten door de adellijke tuinen, die volledig volgens de stijl van de vroegere landjonkers en hun families zijn ingericht. Neem daarnaast een kijkje in het arbeidershuisje, koetshuis en de oude boerderij, waar regelmatig bijzondere exposities te bekijken zijn.

Streekmarkt
Iedere derde zaterdag van de maand vindt de Streekmarkt op het voorterrein van de borg plaats. Op de markt kun je terecht voor lekkere streekproducten en kakelverse ingrediënten, waar de kraamhouders met veel enthousiasme over kunnen vertellen. Regelmatig worden rondom de markt ook randactiviteiten georganiseerd. Kijk voor alle actuele informatie – zoals data, openingstijden en programma – op de website.
Wierde 40
9965 Leens

Fraeylemaborg in Slochteren
Laat je meeslepen door de geschiedenis bij de Fraeylemaborg in Slochteren! Deze historische borg werd zeven eeuwen geleden als steenhuis gebouwd en groeide door verschillende transformaties uit tot de imponerende woning van verschillende adellijke families. De borg was tot 1972 nog in privébezit, maar veranderde na een flinke restauratie in een museum. Vandaag de dag kun je er genieten van de ingerichte vertrekken die goed het rijke leven van de Groningse adel laten zien. Bekijk tijdens je bezoek aan Landgoed Fraeylemaborg ook het omliggende park – in het begin van de 19de eeuw ingericht in de romantische Engelse-landschapsstijl –, onder andere aangelegd door de bekende tuinarchitect Roodbaard. Een bezoek waard dus!
Hoofdweg 30
9621 AL Slochteren 

Het Groninger Borgenpad
Alle 16 borgen in Groningen ontdekken? Trek de wandelschoenen aan en loop het Groninger Borgenpad, een wandeling die 20 verschillende etappes telt. Onderweg kom je langs alle Groningse borgen en de kerken die vaak verbonden waren met de toenmalige bewoners van de borgen. De routes leiden je ook door diverse natuurgebieden in Groningen. De routebeschrijvingen en -kaarten – ook te bekijken op de mobiele telefoon – zijn gratis te downloaden via de website.

Laatste nieuws

Kerstbal

Grootste kerstbal ter wereld weer verlicht

Met een diameter van 26 meter en een hoogte van 19 meter is het de allergrootste kerstbal ter wereld!

Recept: Drentse kniepertjes

Wie “oudejaarsdag” en “Drentse koekjes” zegt, denkt direct aan de ouderwetse knieperties, ook wel knijpertjes.

Zie ook