Een nieuwe wandelroute in Drenthe: ontdek het historische Karrensporenpad

Lees ook

Tekst: Het Drentse Landschap | Foto: venemama / iStock

Ontdek een nieuwe wandelroute in Drenthe! Onlangs is het historische Karrensporenpad geopend op het Hijkerveld, een bijzonder natuurgebied ten noorden van het Drentse dorp Hijken. Het nieuwe pad is een aanvulling op de bestaande paarse paaltjes-route die al over het Hijkerveld gelopen kan worden.
Historisch heideveld in Drenthe
Het Hijkerveld behoort tot een van de grootste heidevelden van Drenthe. Tot in de ijzertijd waren delen van dit Drentse gebied in gebruik als woongebied. De ijzertijdboeren maakten toen gebruik van kleine omwalde raatakkers, ook wel Celtic fields genoemd. Overblijfselen van deze prehistorische akkers liggen op het veld. Ook grafheuvels en oude karrensporen wijzen op vroegere bewoning.
Het gebied is in de eeuwen na de ijzertijd alleen maar voor beweiding door schapen gebruikt. Dat traditionele gebruik is inmiddels door Het Drentse Landschap in ere hersteld: schaapherder Freerk Heuker trekt dagelijks met zijn gescheperde kudde het veld in.

Informatie
Op een deel van het Hijkerveld, bij het Blauwboersbos, waar zowel grafheuvels als karrensporen in het landschap zichtbaar zijn, zijn nu een speciaal ontworpen bank-kar en een nieuw informatiepaneel geplaatst. De bestaande route is ongeveer 4 kilometer lang en wordt met paaltjes met paarse koppen aangegeven.
De nieuwe aanvulling op de zogenoemde paarse paaltjes-route over het Hijkerveld wordt aangegeven met keien met daarop een karrewiel. Op de website van Eindje om in Drenthe kun je de wandelroute over het Hijkerveld op je telefoon downloaden en later daarmee volgen. 

Laatste nieuws

Zie ook

pelgrimsroutes

4x pelgrimsroutes door Friesland

De vier pelgrimsroutes sluiten op elkaar aan en dekken de hele provincie Friesland.
groningen

Autopuzzeltocht door provincie Groningen

Coronaproof genieten van het Groninger landschap? Dat kan met de autopuzzeltocht van Local Groningen.
De Drentse Bosroute

Leuke fietstocht: de Drentse Bosroute

Ontdek met deze fietstocht het bosachtige karakter van de Drentse provincie.
Route

5 winterse routes in het noorden

Trek de wandelschoenen maar aan en pomp de fietsband op!