Fietstocht: Sterren op het Hoogeland

Sterren op het Hoogeland is een kleinschalige fietsroute langs Groninger wierdedorpen en herenboerderijen.

Lees ook

Een vakantie in het buitenland lijkt door de coronamaatregelen nog ver weg. Dan maar op vakantie in ons eigen (Noorder)land! Het 3-daagse fietsarrangement Sterren op het Hoogeland bestaat al bijna 20 jaar en is op alle manieren coronaproof te noemen: fietsen over het weidse Groninger Hoogeland, met privérondleidingen en een klein aantal deelnemers.
Sterren op het Hoogeland is een kleinschalige fietsroute langs Groninger wierdedorpen en herenboerderijen. Onderweg worden deelnemers ontvangen in ateliers van kunstenaars, bezoeken ze het museum van Henk Helmantel en er zijn tussenstops voor lekkere lunches. Overnachten, dineren en ontbijten doen ze in karakteristieke b&b’s.

Kunstenaars
De wuivende granen en middeleeuwse borgen in Groningen zijn een inspiratiebron van menig kunstenaar, waarvan een viertal de deuren openzet voor de fietsers. ‘Onder andere het museum van Henk Helmantel is opgenomen in de route. Zijn museum zit in de pastorieboerderij waar hij ook woont. Bezoekers kunnen hem dus ook tegen het lijf lopen,’ vertelt Aalf Aalfs van stichting Ruige Route Hogeland. Ook maken de fietsers kennis met autonoom schilderes Francine Schrikkema uit Huizinge, beeldend kunstenaar Jaap van Meeuwen uit Uithuizermeeden en keramiekbouwer Jan Mulder uit Onderdendam.

Fietstocht
Gemiddeld leggen deelnemers zo’n 30 kilometer per dag af. De verzorgde fietstocht begint met koffie en koek en een rondleiding in de Bartholomeuskerk in Stedum. Daarna fietst men aan de hand van de routekaart via Huizinge naar Uithuizermeeden en vandaar over Usquert, Zeerijp, Loppersum en Onderdendam naar het eindpunt station Bedum. De deelnemers krijgen een mp3-speler mee op de fiets met verhalen, anekdotes en muziek over de omgeving.

Ga voor meer informatie over Sterren op het Hoogeland naar de website.

Bron: Sterren op het Hoogeland | Beeld: Olha Rohulya/iStock

Laatste nieuws

Zie ook

Friesland

Het Friese Elfstedenpad: wandelen voor doorlopers

Gelukkig kunnen we de legendarische route ook zonder dik natuurijs afleggen.
stadswandeling

Culinaire stadswandeling door Groningen

Geniet tussen het wandelen door van lekkere hapjes van de lokale horeca!
Route

5 winterse routes in het noorden

Trek de wandelschoenen maar aan en pomp de fietsband op!
Kerk

Langs het vuur van Friese kerken

Met deze route navigeer je langs de mooiste bedehuizen van Friesland.