Lifestylemagazine over Noord-Nederland

2/1-28/2: Expositie "Bolderen Quilts" van Eeke Oenema

Naast de vele interesses is de grootste hobby, het quilten, een beetje uit de hand gelopen bij Eeke Oenema. Door dat er al héél veel quilts door haar zijn ontstaan is het erg leuk om het werk nu en dan eens te mogen tonen aan het publiek. 

Tekst en foto: Bezoekerscentrum Terp Hegebeintum | Openingsfoto: tacojim / iStock

Naast de vele interesses is de grootste hobby, het quilten, een beetje uit de hand gelopen bij Eeke Oenema. Door dat er al héél veel quilts door haar zijn ontstaan is het erg leuk om het werk nu en dan eens te mogen tonen aan het publiek. Voor de liefhebber zijn ze ook te koop.

De geschiedenis van de quilt gaat al heel ver terug. De oudste quilt die is gevonden, dateert uit de Romeinse tijd. De oudste quilt in Nederland is een poppendeken uit 1680. Een quilt is een doorgestikte deken. Hij wordt gemaakt van drie lagen textiel die op elkaar genaaid worden door middel van quilten. In de negentiende eeuw namen emigranten uit Europa de quilttechnieken mee naar Amerika, waar de quilt heel populair werd. Meisjes leerden het quilten al op jonge leeftijd. Voor iedere speciale gelegenheid, zoals een bruiloft of een geboorte, werd een quilt gemaakt. 

Vanaf ongeveer 1950 zijn textielkunstenaars gaan experimenteren en zijn de artquilts ontstaan, waar ook textielvreemde materialen in verwerkt worden. In de loop der jaren ontstond er bij kunsthistorici grote belangstelling voor quilts en dan met name de quilts van de amish. Deze laatste vertoonden namelijk veel overeenkomsten met de toenmalige moderne kunst. Het duurde tot 1970 voordat patchwork en quilten in Europa weer populair werd bij het grote publiek.

Een belangrijke reden daarvoor was de quilttentoonstelling van 1971 in New York. Deze tentoonstelling is later naar Parijs en Amsterdam gegaan. Deze tentoonstelling zorgde voor veel publiciteit en er ontstond bij het grote publiek weer belangstelling voor patchwork en quilten.

De tweede grote impuls kwam in 1976 tijdens de viering van het tweehonderdjarige onafhankelijkheidsfeest. Er werd tijdens dat feest veel aandacht besteed aan oude ambachten en tradities. Hierdoor kwamen patchwork en quilten ook weer in de belangstelling te staan. Veel mensen herinnerden zich nog de betekenis van patchwork en quilten uit hun jeugd. Er ontstonden meteen quiltclubs, verenigingen, quiltwinkels en congressen.

Exposities:

‘Bolderen Quilts’ van Eeke Oenema uit Earnewâld 

Datum: vanaf 2 januari tot 28 februari 2018

De exposities zijn te bezichtigen tijdens openingsuren in het bezoekerscentrum “Terp Hegebeintum”:

Dinsdags t/m zondags van 13.00 tot 17.00 uur.        

Het bezoekerscentrum is gevestigd onder aan de terp te Hegebeintum.