Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Beschut onder robuuste gebinten

Rik Overes uit Witharen gebruikt oude eiken en eeuwenoude technieken voor de gebinten van boerderijen, maar ook voor tuinbouwwerken. Echt iets voor de liefhebber. We volgden de constructie van een terrasoverkapping. 

Tekst & fotografie: Cora Westerink

Smaken verschillen, maar de meeste mensen zullen toch minstens onder de indruk zijn van authentiek gebintwerk. Robuust en stoer en dat geeft je een veilig gevoel. Rik Overes uit Witharen gebruikt oude eiken en eeuwenoude technieken voor de gebinten van boerderijen, maar ook voor tuinbouwwerken. Echt iets voor de liefhebber. We volgden de constructie van een terrasoverkapping. 

Rik (53) en Annet (52) Overes woonden en werkten in Bodegraven voor ze in 2004 “emigreerden” naar Balkbrug in Noord-Overijssel. Dat besluit kwam niet zomaar uit de lucht vallen. In het begin van hun huwelijk keken ze al eens naar een huis in Den Ham, maar durfden uiteindelijk de sprong nog niet te wagen. Maar de ruimte van het Oosten en leven in een landelijke omgeving bleef trekken. Hun twee jongens waren 11 en 12 op het moment dat ze een boerderij op het oog hadden in Sleen. Rik: ‘Dat ging op het nippertje niet door, maar we hadden de smaak daardoor wel goed te pakken. We wilden doorzetten, vóór de jongens zich in het Westen gesetteld zouden hebben.’ Het werd uiteindelijk die boerderij in Balkbrug. Met genoeg ruimte voor een paard voor Annet, die haar jeugdhobby weer op kon pakken. 

Een nieuwe wending

Rik is timmerman en reisde nog een week of zes naar Bode-graven om zijn werk af te maken en kon daarna bij een aannemer in de buurt aan de slag. Het werk was afwisselend, van schuurtjes tot keukenkastjes, van kozijnen tot meubels. Maar omdat dat bedrijf geen werk meer had, zou het leven van Rik en Annet een heel andere wending krijgen. ‘Mijn toenmalige baas nam me mee naar een gebintenbouwer om te zien of dat werk iets voor me zou zijn. Een schot in de roos, het werd mijn passie!’ 

Meer lezen? Je vindt het volledige artikel in Noorderland 2018-4, nu verkrijgbaar in de winkel en online.