Grote kat, klein hartje: hulp bij angst, stress en trauma

Wat hebben tijgers en leeuwen te zoeken op het Friese platteland? Een beetje vrede in hun getergde lijf. Felida Big Cat Centre vangt “grote katten” op die zijn getraumatiseerd door oorlogsgeweld of kampen met stress uit het circus of de dierentuin.

Tekst: Ankie Lok | Fotografie: Vier Pfoten en Gert Tabak

Wat hebben tijgers en leeuwen te zoeken op het Friese platteland? Een beetje vrede in hun getergde lijf. Felida Big Cat Centre vangt “grote katten” op die zijn getraumatiseerd door oorlogsgeweld of kampen met stress uit het circus of de dierentuin. Hier krijgen ze intensieve lichamelijke en geestelijke zorg: ‘Je moet bij deze dieren aan alle knoppen draaien en finetunen.’

De weilanden zijn vers gemaaid, de rechte weg telt enkele statige boerderijen. In een daarvan is Felida Big Cat Centre gevestigd, een opvang voor – de naam zegt het al – grote katachtigen. Zodra de automotor afslaat, overvalt de rust je. Zonnestralen. Getsjilp van huismussen in de heggen en struiken. In het gangetje binnen is het koel en ruikt het “hooiig”. En dan dringt het weer tot je door: hierachter op het erf zitten geen koeien of schapen, maar wilde dieren.

Je leest het volledige artikel in Noorderland 2018-5. Bestel 'm hier.

 

Laatste nieuws

Westerkerkje

Het Westerkerkje: overnacht in het kleinste houten kerkje van Nederland

Een klein, rood gebouwtje midden in de natuur. Het Westerkerkje, opvallend aan de rand van het uitgestrekte Landgoed De Eese bij Steenwijk, is niet zomaar een kerkje: het staat bekend als het kleinste houten exemplaar van Nederland.