Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Mondiale motiefjes

Geef kussenslopen, T-shirts, katoenen servetten en andere stoffen een eigen gezicht. Hoe? Met een sponsje, wat dikke bleek en een dosis eigen creativiteit.

Tekst & Fotografie: Max de Krijger | Workshop: Yn twelle

Geef kussenslopen, T-shirts, katoenen servetten en andere stoffen een eigen gezicht. Hoe? Met een sponsje, wat dikke bleek en een dosis eigen creativiteit. De motieven van Yn Twelle zijn herkenbaar voor veel verschillende wereldculturen. Kijk alvast mee naar het resultaat met dit voorproefje!

Klassieker: blauw met wit

Overal ter wereld worden kleding en interieuritems gedecoreerd. De vormen, herhaling, de eenvoud en de creativiteit zijn steeds weer een inspiratiebron. Met name de combinatie van blauw textiel met witte motieven is een klassieker, van Friese en Nederlandse klederdrachten tot Japanse kimono’s.

Yn Twelle

Sinds een paar jaar zijn Regina en Winja bezig met deze manier van werken onder de naam Yn Twelle. Deze naam verwijst naar het dorpje Uitwellingerga, in het Fries Twellingea. ‘We maken onze producten in Twellingea, kort gezegd Yn Twelle. En een well staat ook voor een bron en iets goeds, iets positiefs,’ legt Winja uit. Hun creaties zijn te koop en worden ook ter plekke getoond en gebruikt in de appartementen die aan het water liggen en verhuurd worden. Niet alles wordt nieuw gemaakt, ook oude spullen kunnen een tweede leven krijgen door de toevoeging van nieuwe materialen en motieven. Zo heeft de lounge-set uiteraard de functie om heerlijk te kunnen zitten, maar de set is ook in een oogwenk om te toveren tot een slaapbank. ‘We houden van items met een verrassing. We kijken om ons heen,’ vertelt Regina gepassioneerd. Ze pakt een vaas als voorbeeld. Die is gemaakt van vilt en kan binnenstebuiten worden gekeerd. De kleine lampen, de krukjes, de vilten vazen en het bed en keukentextiel zijn onmiddellijk leverbaar. De bankenset en met wolvilt beklede stoelen worden op maat en op dessin gemaakt en hebben daardoor een levertijd.

Benieuwd naar het hele artikel? Je vindt 'm in Noorderland 2018-5, bestel hier.