Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Het roer om... Rianne Schuurman, vrije communicatiespeler

Zes Groningers die elkaar niet of nauwelijks kenden. Ze hebben stuk voor stuk op een bepaald moment in hun leven een knop omgezet, soms heel bewust zelf, soms gedwongen door de omstandigheden.

Dit artikel verscheen in Noorderland 2017-5.

Tekst en fotografie: Cora Westerink

Zes Groningers die elkaar niet of nauwelijks kenden. Vijf staan er in het adresboekje van Dorine Folkerts uit Nieuwolda en zij zag een overeenkomst. Ze hebben stuk voor stuk op een bepaald moment in hun leven een knop omgezet, soms heel bewust zelf, soms gedwongen door de omstandigheden. Ze kozen voor het verwezenlijken van dromen en zijn er uiteindelijk gelukkiger door geworden. Nieuwsgierig naar de verhalen nodigden wij deze vrije vogels uit aan de tuintafel van Dorine. Stof tot praten genoeg.

Rianne Schuurman (49) was manager communicatie bij het Martini Ziekenhuis. Een erg leuke en drukke baan, waar ze veel plezier in had. In de bijna drie jaar na het overlijden van haar moeder waren de bezoekjes aan haar vader welkome rustpunten in haar hectische bestaan. Ze laat een dierbare foto zien waar ze samen op staan. “Rustig, rustig”, zei hij dan, als ik weer met veel energie binnen stuiterde.'  Ze onderschrijft de woorden van haar vader met de handgebaren die hij er kennelijk bij maakte.'En toen overleed hij plotseling en stond alles stil. Moest ik ook stilstaan. En dan zie je dat je het kunt. Als het móét.' Het huis moest leeggeruimd worden. 'Ze hadden alles bewaard, mijn hele jeugd vond ik terug, heftig.' Rianne nam vier maanden vrij om het verlies van haar ouders te kunnen verwerken en te herbezinnen op de toekomst. Ze keerde terug naar haar oude baan, maar haar bezinningsperiode had haar geleerd dat het juist altijd níeuwe dingen waren waar ze blij van werd. Nadat korte tijd later haar drie jaar oudere broer een hartinfarct kreeg, wist ze het zeker: het roer moest om, het leven is te kort om te wachten met te doen wat je graag zou willen. 

'Ik beschouwde de kleine erfenis van mijn vader als een postuum cadeautje van hem, een aanmoediging om voor mezelf te beginnen!' Rianne is nu zelfstandig communicatieprofessional. Ze laat zich inhuren door bedrijven en instellingen en haalt de bezem door ingedutte systemen of bedenkt nieuwe strategieën. 'Bijvoorbeeld: hoe vertaal je reorganisaties of grote veranderingen binnen een bedrijf naar medewerkers, relaties en de pers. Of: hoe moet een universiteit zich presenteren zodat er meer studenten willen komen studeren. Ik kom als buitenstaander met een frisse blik en word niet gehinderd door sentimenten en gewoontes van de organisatie.'

Door alles wat er gebeurd is, kijkt Rianne niet ver meer vooruit. 'Ik leef en geniet bewuster. Tijdens het hardlopen kijk ik graag naar de wolken. Dat deed ik als kind al, kijken welke vormen en figuren ik zie. En dat stimuleert kennelijk het deel van mijn hersenen dat de creativiteit aanstuurt. Ik kom daarna vaak op ideeën en goede oplossingen. En ik word inderdaad nog steeds blij van nieuwe uitdagingen en vooral ook van het ontmoeten van nieuwe mensen. Want wat ik als zelfstandig professional wel ontdekt heb: er werken óveral ontzettend leuke mensen!'