Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Het roer om... Drewes Wildeman, lobbyist in hart en nieren

Zes Groningers die elkaar niet of nauwelijks kenden. Ze hebben stuk voor stuk op een bepaald moment in hun leven een knop omgezet, soms heel bewust zelf, soms gedwongen door de omstandigheden.

Dit artikel verscheen in Noorderland 2017-5.

Tekst en fotografie: Cora Westerink

Zes Groningers die elkaar niet of nauwelijks kenden. Vijf staan er in het adresboekje van Dorine Folkerts uit Nieuwolda en zij zag een overeenkomst. Ze hebben stuk voor stuk op een bepaald moment in hun leven een knop omgezet, soms heel bewust zelf, soms gedwongen door de omstandigheden. Ze kozen voor het verwezenlijken van dromen en zijn er uiteindelijk gelukkiger door geworden. Nieuwsgierig naar de verhalen nodigden wij deze vrije vogels uit aan de tuintafel van Dorine. Stof tot praten genoeg.

Drewes Wildeman (47) was bedrijfsleider bij een technisch bedrijf in de Eemshaven en had een droom. 'Ik wilde een jeugdfilm maken. Over jongeren en techniek, die combinatie. Ik wilde jongeren laten zien dat techniek iets is waar de wereld echt op zit te wachten. Trots op hun overall. En trots op Groningen!'

De film kwam er: DEALdeserie, met regisseur Fedde Hoekstra.  Met natuurlijk een 16-jarige techneut in de hoofdrol en Tygo Gernandt in de cast. Het smaakte naar meer, naar vrijheid. Er volgde overleg met het thuisfront en met een klein buffertje spaargeld nam Drewes ontslag. De derde film is nu klaar en er liggen nog vier verhaallijnen op de plank. Geen tijd meer voor een 9-tot-5-baan.



Als je met Drewes praat, vraag je je onwillekeurig af of deze man net als iedereen gewoon 24 uur in een etmaal heeft. Hij was een tijdje één van de Noordmannen die voor RTV Noord op zoek gingen naar mooie Groningers en je kunt zijn gezicht ook kennen uit Klouk, een kennisquiz van dezelfde omroep. Hij geeft 12 uur les op de Campus in Winschoten, autotechniek, omdat het zo leuk is. Ook daar prent hij zijn leerlingen in dat een overall niet onderdoet voor een maatpak.

Het brein van Drewes draait overuren. Hij denkt in mogelijkheden en maakt zich druk om onbegrijpelijke barrières, opgeworpen door Brussel of Den Haag.



Om mensen "met afstand tot de arbeidsmarkt" zinvol in te zetten, bedacht Drewes een plan. Laat deze mensen, die door de participatiewet buitenspel gezet dreigen te worden, noodhulpproducten maken waar in rampgebieden dringend behoefte aan is. Door Mensen Hier, Voor Mensen Daar heet de stichting die hij daarvoor oprichtte. Nonprofit-organisaties zijn enthousiast, maar verplicht om grote orders Europees aan te besteden. Dus moet de wet veranderd worden, vindt Drewes. Moties in de Provinciale Staten van Groningen en de Tweede Kamer in Den Haag werden aangenomen. Maar nog steeds vecht hij om de boel daadwerkelijk in gang te zetten. 'Gewoon doorlobbyen!' zegt hij met een brede grijns. 'Gaat lukken!'



Zijn nieuwste geesteskind is het voetbalterrein in zijn woonplaats 't Zandt. Door gebrek aan spelers houdt de vereniging na 85 jaar op te bestaan. Samen met Dick Stukkien appte hij vanaf de middenstip naar de wethouder: ‘Dit moet een camping worden! Sanitair, kantine, douches, alle voorzieningen zijn er.’ Een sociaal bedrijf, ook weer voor en door mensen die nu hun dagen slijten in de dagbesteding.

'Zij gaan de gasten verwennen, maar ook meebouwen aan de eigen werkomgeving. Een combinatie van dagbesteding, beschut werk en 24-uurs zorg in de toekomst. Misschien een postagentschap runnen en zinvolle klussen doen voor dorpsbewoners. Goed voor het toerisme, voor het dorp en de werkgelegenheid! Landgoed DeCamping gaat draaien, 100% zeker, en het wordt ook nog de eerste 5G camping van de wereld!' Facebook.com/landgoedDeCamping