Tekst: Ankie Lok | Fotografie: Gert Tabak
Tussen de weilanden met grutto’s melkt Chris de Jong zijn schapen en maakt hij een romige, friszure yoghurt. In een vorig leven bekleedde hij een hoge functie bij de bank, precies tien jaar nu voert hij zijn bedrijf in het Friese Hijlaard. Er kwamen tegenslagen en het blijft hard werken. Maar hij heeft zingeving gevonden: ‘Ik denk dat ik als schaapherder veel inspirerender ben dan ik als bankmanager was.’
‘Je bent niet bang om vies te worden?’ Voor de zekerheid vraagt Chris de Jong (53) het maar, voordat hij het lammetje naar voren houdt. Amper een dag oud, maar vol wilskracht en luid blatend. Het is even zoeken naar de juiste houding, zeker voor een stadsmens. ‘Gewoon lekker knuffelen,’ moedigt Chris aan. ‘Het maakt niet uit hoe je hem vasthoudt, het gaat erom dat je ’m aandacht geeft.’
De lammerperiode is bijna ten einde op Bongastate. De naam van de hoeve verwijst naar een adellijke Friese familie. De gelijknamige bekers met schapenmelkyoghurt staan in het schap van zo’n 750 supermarkten, waaronder winkels van Albert Heijn, Jumbo, Spar, Coöp en Poiesz. Het recept kreeg Chris van een Australische schapenboer die in Friesland op bezoek was en die zijn eigen yoghurt exporteerde naar de Verenigde Staten en China. ‘Wij aten weleens Griekse yoghurt, ik dacht dat hij zoiets bedoelde. Maar de textuur bleek heel anders.’
Meer lezen over de schapenyoghurt van Bongastate? Dit verhaal verscheen in Noorderland 6-2019. Je bestelt het nummer hier.