Lifestylemagazine over Noord-Nederland

22 november t/m 1 maart: Tentoonstelling 'Dood en de Zee' in het Noordelijk Scheepvaartmuseum

Op 22 november opent het Noordelijk Scheepvaartmuseum de tentoonstelling 'Dood en de Zee - cultuur, rituelen en gebruiken'.

Tekst: Redactie Noorderland | Beeld: Redding na scheepsramp SCH 102 Scheveningen 1938

Op 22 november opent het Noordelijk Scheepvaartmuseum de tentoonstelling 'Dood en de Zee - cultuur, rituelen en gebruiken'. Deze tentoonstelling staat in teken van de gruwelijke gevaren op zee en de mensen die het leven lieten door het woeste water. 

Waarom behandelde een scheepsarts zijn patiënten vroeger met arsenicum? Welke desastreuze impact had de voorjaarsstorm van 1883 in Paesens Moddergat? 'Dood & de Zee' geeft antwoord op deze en andere vragen.

Er worden drie thema's belicht in de tentoonstelling: 'Dood op zee', 'Rouw en bijgeloof' en 'Rampen en reddingen'. Bij 'Dood op zee' zien bezoekers de verschillende doodsoorzaken op zee en fysiologische effecten van verdrinking. 'Rouw en bijgeloof' toont de vroegere rituelen van zeemannen en hun families. Zo was fluiten aan boord streng verboden; daar ging de wind van liggen. Gelukkig kon de wind worden teruggebracht door een munt overboord te werpen. Tussen de levensgrote zeemonsters waant de bezoeker zich op de bodem van een duistere oceaan. Dagboekfragmenten bij het thema 'Rampen en reddingen' vertellen over ontstellende scheepsrampen en heldhaftige reddingen. Op zolder is te zien hoe de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij een redding op poten zet.

Kijk voor meer informatie op www.noordelijkscheepvaartmuseum.nl.