Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Drents droomhuis met heldenstatus

Hoeve “Nooitgedacht” was tijdens de Tweede Wereldoorlog van grote betekenis voor het verzet en er werd gesproken van onderduikers. Maar hoe het precies zat? Dat wist niemand.

Tekst: Judith van der Steeg | Fotografie: Privébezit familie Lubberts

Toen Kim en Tom eind vorig jaar hun droomhuis kochten in het Drentse Aalden, hadden ze niet kunnen vermoeden dat er een heus heldenepos schuilging achter de 104 jaar oude boerderij. Hoeve “Nooitgedacht” was tijdens de Tweede Wereldoorlog van grote betekenis voor het verzet en er werd gesproken van onderduikers. Maar hoe het precies zat? Dat wist niemand.

Het stel viel tijdens de bezichtigingen direct voor de oude boerderij, ondanks de vervallen staat waarin deze verkeerde. ‘Rijd maar door mam, het is een krot,’ zei mijn oudste zoon de eerste keer,’ vertelt Kim (45). ‘Maar ik heb direct mijn man Tom opgehaald. Zelfs toen het er koud en guur was, voelde het goed.’ Ze hoorden van de makelaar en later van de dochter van de vorige bewoner dat er onderduikers gezeten hadden. ‘Maar het bleef bij speculeren,’ zegt Tom (44).

Meer lezen over Hoeve Nooitgedacht? Dit verhaal verscheen in Noorderland 7-2019. Je bestelt het nummer hier