Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Noordelijke natuur in feesttooi

Noorderland bestaat 15 jaar en dat betekent ook 15 jaar natuur in de schijnwerpers.

Tekst: Kees Boele | Fotografie: Natuurpresentaties

Noorderland bestaat 15 jaar en dat betekent ook 15 jaar natuur in de schijnwerpers. Daarom trakteren we op een feestelijke collage van 15 kleurrijke dieren, planten en paddenstoelen uit Friesland, Groningen en Drenthe.

Als huisbioloog van Noorderland ben ik op zoek gegaan naar feestelijk uitgedoste dieren, planten en zwammen. Sommigen waren er altijd al, anderen zijn sinds het eerste nummer van ons blad algemeen geworden.

Slochters rood

Het is zeker tien jaar geleden dat de Slochter Baggerputten op een bijzondere manier het nieuws haalden. Normaal is dit drijfnatte veengebied een thuis voor vissers van de lokale hengelvereniging. Maar midden in de winter stromen zwammenliefhebbers naar de Edsersweg. Dan verandert de bosbodem over tientallen vierkante meters in een veld met honderden rode kelkzwammen. Op takjes en begraven dood hout leidt deze paddenstoel een verborgen leven. Maar zodra de vruchtlichamen gevormd worden lijkt er wel een kleurensymfonie los gebarsten. De één nog dieper rood gekleurd dan de ander.