Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Kymmelsberg bij Schipborg

Om in hoger sferen te geraken hoef je niet ver te reizen. Ook Drenthe kent een aantal respectabele toppunten die een behoorlijk stuk boven NAP uitsteken.

Dit artikel verscheen in Noorderland 2018-1.

Tekst en fotografie: Cora Westerink

Om in hoger sferen te geraken hoef je niet ver te reizen. Ook Drenthe kent een aantal respectabele toppunten die een behoorlijk stuk boven NAP uitsteken. Even klimmen en je wordt beloond met een frisse neus én een prachtig panorama. 

Dichtbij het dorp Schipborg, in het Nationaal Park Drentsche Aa, piekt de Kymmelsberg trots boven het prachtige beekdallandschap uit. Sta je boven op de 12 meter hoge berg, dan heb je een indrukwekkend uitzicht over het stroomdal van de Drentsche Aa, die ter plekke ook wel het Schipborgse Diep wordt genoemd. 

Er zijn verschillende meningen over de oorsprong van de berg, maar de meest aannemelijke is dat hij is ontstaan in de 17de eeuw. In die tijd liep er namelijk een veel gebruikte handelsroute van Coevorden naar Groningen over de droge hoogte van de Hondsrug. Vervoer ging met paard en wagen en de wielen maakten diepe karrensporen in het zand, woelden het los en gaven de wind vrij spel. Zo zijn er verschillende stuifzandduinen ontstaan, waarvan de Kymmelsberg de hoogste is. Niet ver van deze berg ligt ook het stuifzandgebied van de Zeegser Duinen.

De berg is waarschijnlijk genoemd naar de rijke familie Kymmell die in de 19de eeuw landerijen bezat in de buurt van Schipborg. Het was een tak van een invloedrijk geslacht dat in die tijd, en de eeuw daarvoor, een grote rol speelde in lokaal en regionaal bestuur van Drenthe. En dan kan er zo maar een berg naar je vernoemd worden.

Picknicken op zondag

Al aan het begin van de vorige eeuw was de Kymmelsberg een heel populair zondags uitstapje. Men ging er picknicken of gewoon even genieten van het fantastische uitzicht vanaf deze belvédère. In het Drents Archief worden mooie oude foto’s bewaard die daarvan getuigen.

Bijna was de Drentsche Aa, halverwege de vorige eeuw, ten prooi gevallen aan de verkaveldrift en gekanaliseerd. Drents kunstschilder Evert Musch (1918-2007) legde de schoonheid van de beek vast vanaf de Kymmelsberg op een 2 meter breed doek. Een protestwerk tegen de dreigende aantasting van het landschap waar hij zich zo graag door liet inspireren. Het doek heeft daadwerkelijk de ogen van de beheerders geopend en van kanalisatie is het gelukkig nooit gekomen.

Landschapsvisie 2.0

Om erosie en het opnieuw verstuiven te voorkomen is in de jaren 70 op en rond de Kymmelsberg begroeiing aangebracht, maar dat opschietende groen nam snel het uitzicht weg. Het zo geliefde uitkijkpunt lag er steeds vaker verlaten bij.

In 2004 ontwikkelde de beheerder, het Nationaal Park Drentsche Aa, in samenspraak met Vereniging Dorpsbelangen Schipborg en andere belanghebbenden, een eerste Landschapsvisie. Deze is inmiddels bijgesteld naar een versie 2.0. Gestreefd wordt naar een opener landschap met ruime zichtlijnen, kleinschaligheid en biodiversiteit. Kortom, het behoud van het unieke beek- en esdorpenlandschap. Bij de Kymmelsberg is flink gekapt zodat het uitzicht weer lijkt op het schilderij van Evert Musch.

Om daar lang zittend van te genieten is het er nu te koud. Daarom raden we de Noorderlandwandeling aan. Een mooie manier om de Kymmelsberg en de het Nationaal Park Drentsche Aa te ontdekken!