Het Boomkroonpad in Drouwen

De tocht begint onder de grond, in de worteltunnel, waar de dieren je “vertellen” over hun leven in het bos, tussen de wortels van de bomen.

Dit artikel verscheen in Noorderland 2018-1.

Tekst en fotografie: Cora Westerink

Om in hoger sferen te geraken hoef je niet ver te reizen. Ook Drenthe kent een aantal respectabele toppunten die een behoorlijk stuk boven NAP uitsteken. Even klimmen en je wordt beloond met een frisse neus én een prachtig panorama. 

Ook in de Boswachterij Gieten-Borger kun je de hemel bestormen. Daar is bij Drouwen het Boomkroonpad aangelegd. Een 125 m lang wandelpad dat je steeds verder omhoog brengt, tussen de boomtoppen door, naar een uitkijktoren die uitzicht biedt over een bosgebied van 5000 voetbalvelden.

De tocht begint onder de grond, in de worteltunnel, waar de dieren je “vertellen” over hun leven in het bos, tussen de wortels van de bomen. Daarna klim je door de boomstam omhoog en begin je aan de wandeling naar het hoogste punt, de 22,5 meter hoge uitkijktoren.
Onderweg zie je voornamelijk lariks en beuk, vanaf het hoogste punt ook eiken en verschillende soorten sparren, zoals Douglas. Bij de aanleg in 1996 keek je vanaf het begin van het pad al over de boomkruinen, maar de bomen groeiden door, zodat je nu echt door moet lopen naar de toren voor de beloning.

Sporen van het verleden

Het Boomkroonpad bevindt zich midden op de Hondsrug, de dekzandrug die van Emmen doorloopt naar Stad Groningen. Rond de heuvelrug ligt het UNESCO Global Geopark De Hondsrug, een enorm beschermd gebied met grote historische waarde.
IJs, wind en water gaven de Hondsrug een paar miljoen jaar geleden zijn vorm. Het trechterbekervolk bouwde er zijn hunebedden om de doden in te begraven. Op het veld vind je nog steeds de karrensporen van de wagens die in de Middeleeuwen de Hondsrug volgden op weg naar Groningen. Het Geopark koestert alle sporen van duizenden jaren menselijke invloed en er wordt goed op gepast.
De Hondsrug en directe omgeving is het leefgebied van vele soorten dieren. Zoogdieren als konijnen, eekhoorns, boommarters, dassen en reeën. Daarnaast vele soorten vogels zoals de koolmees, kuifmees, pimpelmees, vink, grote bonte specht, tapuit, havik, buizerd en de bosuil. Die laten zich vast niet allemaal tegelijk zien, maar goed opletten wordt ongetwijfeld beloond. 

Wandelen, speuren en spelen

Bij het Boomkroonpad  is een Buitencentrum van Staatsbosbeheer gevestigd. Vanuit dit centrum worden in de wintermaanden leuke activiteiten georganiseerd zoals reeënsafari’s, winterwandelingen en speurtochten naar diersporen in het bos. Voor de kleintjes is er het kabouterpad en voor de grotere kinderen het Indianenpad.
Iedere zondag om 12.00 uur start er een mooie winterwandeling met een natuurgids van Staatsbosbeheer.

Liever alleen op pad? Bij het Buitencentrum starten diverse paaltjesroutes, variërend van 3 tot 16,5 kilometer. Realiseer je dan eens dat je één van de 250.000 bezoekers bent die ieder jaar vanaf dat punt een route lopen!
De dagen zijn kort in deze tijd, het is vroeg donker. Maar dat kan bij het Boomkroonpad juist een belevenis worden. Dan komt een uniek lichtkunstwerk tot leven, waarbij kunst, techniek en natuur samenwerken. Met een klein groepje kan een wandeling gemaakt worden door het spannende bos, waarbij door een speciale lantaarn de honderden Pixies oplichten. Met kleine lichtpulsjes wijzen ze de weg en brengen je veilig terug bij het Buitencentrum.

Laatste nieuws