Lifestylemagazine over Noord-Nederland

21 februari: MonteverdiDag

Vrijdag 21 februari staat de binnenstad van Groningen volledig in het teken van de Italiaanse componist Claudio Monteverdi.

Tekst: Redactie Noorderland | Beeld: iStock

Vrijdag 21 februari staat de binnenstad van Groningen volledig in het teken van de Italiaanse componist Claudio Monteverdi. Organisatie Oude Muziek organiseert deze dag in samenwerking met de Stichting Oude Groninger Kerken. Monteverdi's muziek wordt in verschillende kerken en musea in de Groningse binnenstad ten gehore gebracht.

Op 21 februari klinkt de muziek van Claudio Monteverdi uit kerken en musea in Groningen. Zelfs het carillon van de Martinitoren laat de muziek klinken. Een van de grootste concerten vindt plaats in Der Aa-Kerk. Het avondconcert van Cantar Lontano en Marco Mencoboni in de Der Aa-Kerk vormt een van de hoogtepunten van dit bruisende minifestival: begeleid op het nieuwe Monteverdi-orgel met houten pijpen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds presenteert het ensemble een vesper met gregoriaanse gezangen, virtuoze solomotetten en imposante psalmen. ’s Middags speelt Fred Jacobs in de Der Aa-Kerk expressieve solowerken op de theorbe, een instrument dat een belangrijke plaats inneemt in Monteverdi’s oeuvre.

In de Synagoge verkennen de jonge violiste Eva Saladin en de klavecinist Johannes Keller het Venetiaanse repertoire uit de vroege zeventiende eeuw. Op het programma staan sonates en diminuties van Monteverdi’s voorbeelden Claudio Merulo, Giovanni Gabrieli en Biagio Marini. Om 17.00 uur zingt Le Nuove Musiche onder leiding van Krijn Koetsveld in een uitverkochte Synagoge madrigalen die Monteverdi aan het hof van Mantua componeerde.

Een studentenensemble van het Conservatorium van Amsterdam geeft gratis toegankelijke concerten in het Groninger Museum, het Groninger Forum en De Oosterpoort. Deelnemers van de MonteverdiScratch zingen onder leiding van dirigent Giulio Prandi delen uit Monteverdi’s Messa a quattro voci da cappella in de Remonstrantse Kerk. En vanaf de Martinitoren laat beiaardier Bob van der Linde de gehele stad kennismaken met muziek uit de tijd van Monteverdi.

Kijk voor meer informatie en het gehele programma op oudemuziek.nl