Lifestylemagazine over Noord-Nederland

21 t/m 29 februari: krokuswandelingen op Landgoed Overcingel

Op vrijdag 21 februari en zaterdag 22 en 29 februari organiseert IVN-Assen krokuswandelingen landgoed Overcingel in Assen.

Tekst: Het Drentse Landschap, IVN Assen | Foto: Harry Cock

Duizenden krokussen: één prachtig groot paars bloeiend veld. De krokustuin van landgoed Overcingel is een begrip in Assen en trekt ieder jaar veel bezoekers. Ontdek ook dit jaar de kleurenpracht tijdens de krokuswandeling, georganiseerd door Het Drentse Landschap en IVN Assen. Op vrijdag 21 februari en zaterdag 22 en 29 februari leiden gidsen je op het kleurrijke landgoed rond.

Landgoed Overcingel is in de loop van vorig jaar, na het overlijden van Henk van Lier Lels, door zijn familie overgedragen aan Stichting Het Drentse Landschap. In de geest van de heer van Lier Lels worden de traditionele krokuswandelingen op het landgoed voortgezet. Vanwege de zachte winter worden de wandelingen dit jaar wat vroeger georganiseerd. Deskundige IVN-gidsen nemen u tijdens de krokuswandeling mee door de tuin en vertellen onderweg over de geschiedenis van landgoed Overcingel.

Van Lier Lels

Op 16 februari 2019 overleed Henk van Lier Lels op 90-jarige leeftijd op zijn geliefde landgoed Overcingel, dat al bijna 250 jaar in de familie was. Het landgoed ligt in het centrum van Assen. Rondom het statige woonhuis ligt een wandelpark van vijf hectare en een tuin. Vanaf het moment dat Henk van Lier Lels op zijn vijftigste op Overcingel kwam wonen beschouwde hij het als zijn levenswerk om het landgoed te behouden. Hierbij maakte Van Lier Lels gebruik van alle beschermende mogelijkheden die de wet bood. Tot het eind toe bleef hij knokken voor het landgoed. Niet omdat hij het in de familie wilde houden, maar omdat hij met het landgoed iets voor de Asser gemeenschap wilde betekenen. Bijvoorbeeld in het voorjaar, als de tuin van het landgoed vol met krokussen staat, en het landgoed gratis voor alle Assenaren te bezoeken is. Met de overdracht naar stichting Het Drentse Landschap is vastgelegd dat dit zo blijft.

De wandelingen zijn op vrijdag 21 februari en zaterdag 22 en 29 februari. De wandeling begint om 14.00 uur bij het hek vóór landgoed Overcingel in Assen. Opgave is niet nodig; de deelname is gratis. Stevige schoenen worden aanbevolen en honden zijn niet toegestaan.