Tekst: Kookfans | Bron: Saakje’s zoete bakboek | Foto: Adobe Stock
Welke Fries is er niet mee opgegroeid? Oranjekoek! Deze lekkernij uit Friesland is niet oranje van kleur, maar juist roze. Hij dankt z’n naam aan de stukjes sinaasappelschil die in het deeg zitten. Daarnaast werd de koek vroeger vooral in Leeuwarden en Heerenveen gegeten. Beide steden waren belangrijke residenties van de Oranjes, dus ook daar daar komt de naam ‘oranjekoek’ vandaan. Maar wat de precieze verklaring ook is, deze koek is enorm lekker en doet het op iedere (feestelijke) gelegenheid goed. En zo maak je ‘m zelf!
Ingrediënten:
Deeg
- 350 gram bloem
- 200 gram lichte basterdsuiker
- 30 gram roomboter
- 1 ei
- 50 milliliter water
- 2 theelepels anijszaad
- 1 theelepel nootmuskaat
- rasp van 1 sinaasappel
- snufje zout naar smaak
Spijs
- 150 gram amandelmeel
- 150 gram kristalsuiker
- 1 ei
- sap van een halve citroen
Glazuur
- 1 eetlepel bessensap
- 100 gram poedersuiker
Versiering
- 200 milliliter slagroom
- 25 gram suiker
- vruchtjes ter decoratie
Receptuur en foto: Corien Stellingwerf – Coriens Iten Alvast in koninklijke sferen komen? In de nieuwste voorjaarseditie van Noorderland gaan we aan de slag met deze mini oranje tompouces, bedacht door de Friese foodblogger Corien Stellingwerf van Coriens Iten. Zo maak je ze! Ingrediënten: Ongeveer 12 stuks 30 gram suiker half vanillestokje 2 eidooiers 20 […]
Alvast voor Koningsdag: lekkere mini oranje tompouces
Zo maak je Friese oranjekoek:
- Bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier.
- Maak het deeg door alle ingrediënten hiervoor in een kom met elkaar te mengen. Begin eerst met een handmixer en kneed verder met de hand.
- Maak vervolgens een bal van het deeg en wikkel deze in huishoudfolie. Leg ‘m eventjes in de koelkast.
- Maak ondertussen het amandelspijs door het amandelmeel te mengen met suiker, ei en citroensap.
- Verwarm de oven voor 165 graden.
- Haal het deeg uit de koelkast en verdeel deze in twee stukken. Rol de ene helft van het deeg uit tot een lap ter grootte van de bakvorm.
- Bekleed de bodem van de vorm met deze lap deeg en verdeel hierover het amandelspijs.
- Rol nu ook de andere helft van het deeg uit en leg deze op de spijslaag.
- Bak de oranjekoek in ongeveer 30 minuten gaar.
- Maak ondertussen het glazuur door het bessensap en de poedersuiker met elkaar te mengen.
- Haal de oranjekoek uit de oven, laat ‘m even afkoelen en smeer vervolgens het glazuur op de koek. Laat dit glazuurlaagje goed opdrogen.
- Wanneer de koek volledig is afgekoeld en het glazuur is opgedroogd, kun je de slagroom opkloppen met de suiker.
- Versier de koek vervolgens met toefjes slagroom en garneer met stukjes fruit.
- Snijd de oranjekoek in stukjes en serveer. Geniet ervan!