Noorderland tipt: heerlijke lentewandeling bij Appelscha

En ontdek een van de oudste bosgebieden vanaf grote hoogte.

Tekst: Staatsbosbeheer | Fotografie: Bureau Beeldtaal-filmmakers, Adobe Stock

Het voorjaar is begonnen; tijd om de benen te strekken! Wandel op zondag 14 april of zondag 26 mei mee met een gids van Staatsbosbeheer over de Bosberg, een van de oudste bosgebieden rond Appelscha.


Stuivend zand

Dit bosgebied is ontstaan aan het begin vorige eeuw. Het werd destijds aangeplant om het stuivende zand, dat het dorp Appelscha dreigde onder te stuiven, in bedwang te houden. De toen als pioniers aangeplante dennenbomen staan er nu nog steeds en zijn uitgegroeid tot ware woudreuzen.

Het glooiende landschap, gevormd door de beplanting en de nog aanwezige stuifduinen, geven het gebied haast een buitenlands karakter. De gids geeft onderweg allerlei informatie over de historie van het gebied en de planten en dieren die er te vinden zijn.

Appelscha

Bergfeesten

Appelscha is van oudsher een dorp waar toerisme en recreatie erg belangrijk is. Zo was het dorp in de 19de eeuw zomers ook al een toeristische trekpleister. Tussen 1859 en 1864 werden hier namelijk Bergfeesten georganiseerd. Deze feesten waren vooral voor de veenarbeiders in het gebied bedoeld, zodat zij in de zomer een leuk verzetje hadden.

Maar de feesten trokken ook veel mensen uit andere streken naar Appelscha. Men genoot hier van de natuur, van kunst en volksvermaak. En dit zijn dingen die Appelscha ook in het heden nog steeds te bieden heeft. Voor rustzoekers zijn er stille plekjes te vinden in het bos, terwijl waaghalzen halsbrekende toeren kunnen uithalen in het klimbos, dat ook op de Bosberg te vinden is.

Ver(der) kijken

Boven op de Bosberg, toen al het hoogste punt van Friesland, staat een in het oog springende uitkijktoren in de vorm een dennenstam. Je hebt vanaf deze toren prachtig uitzicht over de bosrijke omgeving en kunt bij helder weer zelfs de stad Leeuwarden zien liggen. Aansluitend aan de lentewandeling kun je op eigen gelegenheid hier een kijkje nemen. Kaartjes zijn aan de voet van de toren te koop.

Appelscha
Uitzicht vanaf de Bosbergtoren.

Meer info

Deelnemen aan de wandeling? Je kunt je vooraf aanmelden op de website van Staatsbosbeheer. De wandeling – keuze uit zondag 14 april of zondag 26 mei 2024 – begint om 13.30 uur bij het TIP-punt in Appelscha (Boerestreek 23). De wandeling duurt ongeveer twee uur. Deelname bedraagt €7,50 voor volwassenen en €5 voor kinderen tot 12 jaar.


Laatste nieuws