Langs het witte goud: ontdek de Aspergeroute in Groningen

Fiets langs kanalen en veenkoloniale dorpjes en scoor onderweg zelf lekkere asperges.

Tekst: Nienke Kruizinga-van der Wal | Fotografie: Stella Dekker Fotografie via Ontdek Midden-Groningen 

Het voorjaarszonnetje schijnt zachtjes op je gezicht. Links en rechts zie je niks anders dan uitgestrekte weilanden tot aan de horizon. Omringd door volle, dansende bomen en vergezeld van zingende vogels. Over pittoreske bruggetjes, door authentieke, veenkoloniale dorpen fiets je langs oude boerderijen en kanalen. Ergens in de verte loeit een koe, terwijl het grind zacht onder je fietsbanden kraakt. Welkom op de Aspergeroute in Groningen.


De Aspergeroute door Midden-Groningen is 43,3 kilometer lang en fiets je in 2,5 uur. Liever met de auto? Dan heb je het rondje in minder dan een uurtje gemaakt – afhankelijk van de tussenstops.

Het officiële startpunt van de route ligt middenin Hoogezand, bij familiebedrijf Hotel Faber. Vanaf hier maak je al fietsend de ontdekkingstocht langs het “witte goud” van Groningen: de asperges. De route brengt je dwars door het Groningse groen en langs nostalgische, veenkoloniale dorpjes. Met een beetje geluk zie je op een van de weilanden een lammetje of kalfje bij de moeder drinken. Je komt niet alleen langs lokale aspergetelers, maar er liggen ook tal van streekwinkels op de route. Zodat je boodschappentas aan het einde van de fietstocht gevuld is met alles wat je nodig hebt voor een heerlijke aspergemaaltijd.

Aspergeroute

Naar het Grunneger laand

We horen je denken: wat heeft Midden-Groningen met de asperge te maken? De oorsprong van deze groente ligt immers in het oude Egypte, waar de eerste tekenen van de aspergecultuur gevonden zijn in een piramide. Door de eeuwen heen baande de groente zich een weg door Europa, om uiteindelijk in de 18de eeuw in Nederland neer te strijken. Toen waren er al aspergebedden in Groningen te vinden. In de 19de eeuw werd de teelt grootschaliger uitgezet in het hele land, waardoor we vandaag de dag niet meer zonder deze bijzondere groente kunnen.

De bodem in Midden-Groningen bleek geschikt te zijn voor aspergeteelt, waardoor die de afgelopen jaren flink gegroeid is. In 2023 kwam toerisme-organisatie Ontdek Midden-Groningen dan ook met het idee om een fietsroute uit te stippelen langs verschillende boeren en verkopers in de omgeving en zo de asperge letterlijk op de kaart te zetten. De routekaart is in veel hotels en campings in de omgeving te vinden en voor toeristen en lokale liefhebbers een mooie manier om dit stukje Groningen te ontdekken.

Dwars door veenkoloniale dorpjes

Na een half uurtje trappen is het tijd voor de eerste stop in Kiel-Windeweer. Om je heen kijkend, voel je dat je midden in oud-Groningen bent. Alsof je in een tijdmachine bent gestapt, fiets je door het authentieke, beschermde dorpsgezicht. Nog helemaal intact, zoals het was in de tijd van de Veenkoloniën. Je fietst een klein stukje langs het kanaal, waar vroeger schepen met turf en aardappels voeren. Daarna wordt het kanaal gesierd door weidevelden, hoge bomen en karakteristieke boerderijen en huizen.

Een van deze boerderijen is De Scharrelderij, een kleinschalig vleesveebedrijf waar kwaliteit en duurzaamheid voorop staan. Hun grote trots is de Groninger blaarkop, een koeiensoort die sinds 1970 zeldzaam is geworden. In de boerderijwinkel verkopen ze naast het vlees van eigen slacht nog meer biologische streekproducten. Denk aan verse eieren, aardappelen, kaas, honing en nog veel meer. Kun je de avondmaaltijd al ruiken?

Aspergeroute

Verder lezen

Meer lezen? De volledige reportage over de Aspergeroute verscheen in Noorderland 2024-4. Deze voorjaarseditie is te koop via onze webshop en ligt tot 14 mei 2024 in winkels in heel Nederland. Voor deze editie bezochten we de Dekema State in Friesland, maakten we heerlijke voorjaarsrecepten en ontdekten we Nationaal Park de Weerribben-Wieden met de fiets. Haal dit nummer snel in huis!


Laatste nieuws