5 woorden die je alleen kent als je van Ameland komt

Heb je al eens van een "bontlieuw" gehoord?

Tekst: Guus Weggemans | Fotografie: Adobe Stock

Ameland heeft een eigen dialect, dat nog steeds door veel eilandbewoners gesproken wordt. Met invloeden uit het Fries en het Hollands zijn er in de loop van tijd een aantal unieke woorden ontstaan op het Waddeneiland. Wij lichten een aantal van de meest opmerkelijke Amelander woorden voor je uit.


1. Joekbult

Een joekbult is op Ameland niet een joekel van een heuvel, maar een jeukende bult: een muggenbult dus.

2. Opwarmpje

Wanneer Amelanders een warme maaltijd hebben gegeten en er nog wat overblijft, dan bewaren ze dit vaak als een opwarmpje. Een kliekje eten om later weer op te warmen dus. Wist je trouwens dat je met een opwarmpje stamppot heerlijke bitterballen kunt maken?

3. Bontlieuw

Op Ameland loopt er gelukkig geen bonte leeuw rond. Bontlieuw is namelijk Amelands voor een veel minder gevaarlijk dier, dat je wel vaker tegenkomt in het Waddengebied. Deze steltloper, met zwarte en witte veren, kennen we in het Nederlands ook wel als de scholekster.

4. Iespielken

In de winter kun je nog wel eens iespielken tegenkomen op Ameland. Als het een beetje goed koud is, zie je ze misschien hangen aan de typische Amelander huisjes: het zijn namelijk ijspegels.

5. Knibbels

Als je gaat wadlopen, kan het zomaar gebeuren dat je opeens tot je knibbels in de zee staat. Amelanders verwijzen met dit woord naar een deel van het menselijk lichaam: de knieën.


Laatste nieuws