Zo maak je een vieze en groene vijver weer schoon

Tuineigenaren met een vijver opgelet!

Tekst: Tips en Weetjes | Fotografie: Adobe Stock 

Een vijver in de tuin kan prachtig zijn, vooral op warme zomerdagen waarbij we vaak extra lang in de tuin zitten. Maar is in de zomermaanden je vijver groen en troebel geworden? We leggen je uit hoe dat komt én hoe je weer gemakkelijk een schone en heldere vijver krijgt. 


Een groene vijver

De groene, troebele kleur in de vijver wordt vaak veroorzaakt door zweefalg. Zweefalg overleeft – in tegenstelling tot veel andere planten in de vijver – de koude herfst- en wintermaanden. Als de alg lang in de vijver zit, kleurt het water na verloop van tijd groen en ziet het er vies en troebel uit. Maar met deze handige tips zorg je ervoor dat de vijver weer mooi en schoon wordt. 

Link tool: post not found

1. Juiste waterhardheid

Zorg voor een juiste waterhardheid in het water. Hard water werkt namelijk goed voor zuurstofplanten en minder goed voor zweefalgen. Regenwater bestaat bijvoorbeeld voornamelijk uit zacht water, waardoor het perfect water is voor zweefalgen. Om de waterhardheid na een fikse regenbui in de vijver op peil te brengen kun je het beste speciale producten voor een goede waterhardheid aan de vijver toevoegen, zoals het middel Mineral Clay. 

2. Voldoende CO2

Ook is het belangrijk om de CO2-waarde in de vijver goed op peil te houden. Hoe meer CO2 in het water zit, hoe beter de zuurstofplanten kunnen groeien en hoe schoner het water wordt. Een manier om dit te doen is om een biologisch filter van bodemsubstraat in de vijver te installeren. Deze filter zorgt ervoor dat het water voldoende circuleert en zo min mogelijk stilstaat. 

Groene vijver

3. Zweefalgen bestrijden

Natuurlijk is het belangrijk om de grootste oorzaak – zweefalgen – van een groene vijver aan te pakken. Zo zijn er speciale zweefalgpakketten verkrijgbaar die de zweefalg in de vijver doodt. Kijk voor aankoop goed op de verpakking, want er zijn zelfs pakketten tegen zweefalg waar ook extra CO2 en waterhardheid aan is toegevoegd. Zo sla je meerdere vliegen in één klap. 

4. Zuurstofplanten

Tenslotte is het toevoegen van zuurstofplanten aan de vijver belangrijk. Deze planten zorgen er namelijk voor dat het water in de vijver kraakhelder wordt. Let wel, al het zweefalg in de vijver moet je verwijderen vóórdat de planten in de vijver geplaatst worden. Met de aanwezigheid van zweefalg is er voor de zuurstofplanten te weinig CO2 in het water om te overleven.


Laatste nieuws