Op de bonnefooi door Bolsward

Tekst: Jolanda de Kruyf | Foto: iStock

Om nieuwe horizonten te verkennen hoef je in ons Noorderland nooit ver te reizen. Doe inspiratie op. Kom ogen tekort. Strand onderweg in een van de “schatjes van stadjes” die Friesland rijk is. Compact samengebalde pracht en praal die zomaar, op een achternamiddag, je hart verovert. Waag het er maar ‘es op in Bolsward. Een van die kleurrijke bedels aan het halssnoer van hotspots. Een feestje voor schatzoekers.


Wandelend zie je het meest. En dan dus niet marcheren, met grote stappen voorwaarts, maar bij voorkeur op je dooie akkertje verkennen. Noem het flaneren. En in een stadje als Bolsward – nee, niet de grootste van de Elfsteden, maar jongens wat een pareltje – doe je dat al snel met het hoofd in de nek. Want op grote hoogte word je hier dikwijls verrast. Door een muuranker met een respectabel jaartal, een onverwacht smalle trapgevel die strak staat ingeklemd tussen andere bouwkundige hoogstandjes, of een – soms maar met moeite ontcijferd – opschrift aan de muur dat een voormalige onderneming prijsgeeft. Heraldische tekens, engelenkopjes, wapens, scheepjes en een springend paard; wie z’n ogen de kost geeft stuit op allemaal in dit stadje. Verwijzingen van weleer zijn er soms in gevelstenen vertaald en dat levert een leuke speurtocht op. De Appelmarkt, hartje Bolsward, heeft een paar opvallende: het anker (‘De Hoop, 1869’) en de gouden knipschaar met het kroontje erboven.

Schatten van Bolsward
Ga het maar op eigen houtje ontdekken. In het handzame nieuwe routeboekje dat de VVV samenstelde langs de schatten van Bolsward, een stadswandeling van een slordige 4 kilometer, worden sommige van die geheimen ontrafeld. Andere mysteries blijven bewust in nevelen gehuld. En waarom zou je ook alles moeten weten? Gevelstenen prikkelen de fantasie. Meters maken doe je hier ongemerkt wel, slingerend langs kades en grachten en over het allerlaatste bolwerk van Bolsward dat tijdens de bouwwoede van de 19de eeuw gelukkig gespaard bleef. Een stille als ook imposante getuige van het oorspronkelijke verdedigingswerk van grachten en wallen waarmee de welvarende Hanzestad Bolsward zo tussen de 14de en de 16de eeuw was versterkt. Ooit was dit een stevig omwalde stad, opgewassen tegen de buitenwereld. Toen die bolwerken hun defensieve functie verloren werden ze door de regering geslecht; aarde en stenen waren zeer goed bruikbaar tenslotte. In Bolsward bleef alleen een oostelijk gedeelte, het Hoog Bolwerk, over. Dat dit bijzondere monument er nog staat hebben we te danken aan een raadsmeerderheid: zij had enig historisch besef en besloot om niet op afgraven over te gaan.

Verder lezen
Meer lezen? Het volledige verhaal over Bolsward vind je in Noorderland 2022-4. Dit nummer is nu te koop in de winkel en in onze online webshop. In dit nummer maakten we een tocht over de Stadsweg in Groningen, bezochten we ’t Zielhoes en gingen we aan de slag met lekkere picknickgerechten. Dit – en nog veel meer – lees je nu in de nieuwe editie!


Laatste nieuws