Het Schaatsmuseum in Groningen: ‘mijn verzamelhart blijft altijd kloppen’

Alex Kampinga beheert en behoudt hij het enige échte schaatsmuseum in de provincie.

Scheuveln! Scheuveln! Aalmoal op ’t ies! D’aine is jong en d’andere is gries. Als we met de neus bovenop nostalgische schoolplaten staan van W.G. va de Hulst en Anton Pieck, ja dan wanen we ons nog op natuurlijke ijsvloeren van lang vervlogen winters. Meters maken of zomaar wat zwieren en koek met zopie. Geen witte wereld? Ook geen nood. In het Groninger Schaatsmuseum snort de kachel en is het zalig wegdromen over ijzers op het ijs.

‘Ach, er zijn toch eigenlijk geen echte winters meer,’ had Alex Kampinga verzucht. Er dampte koffie, terwijl een ijzige wind rond het karakteristieke pandje joeg. Niet dat de 83-jarige baas uit het Groningse nou zelf zo’n fervent liefhebber is van wat zoal als gangbare winterpret te boek staat. Toch beheert en behoudt hij het enige échte schaatsmuseum in de provincie en dat doet hij met verve en vol overtuigingskracht. De schatkamer aan de Noorderstraat in Sappemeer die alleen al 200 paar fraaie schaatsen tot zeer uitzonderlijk glijders telt, is zijn trotse levenswerk.

Toevallige verzameling
Die hele, volledig uit de klauw gelopen hobby begon midden jaren 80 van de vorige eeuw. Alex, toen nog verkoopleider bij een elektrotechnische groothandel in Groningen, werkte zich doordeweeks een slag in de rondte. ‘Ik was hartstikke druk, maar zocht eigenlijk iets om de accu weer op te laden. Iets om mijn zinnen te verzetten.’ Laat hij nou spontaan op een foldertje stuiten van de Nederlandse Vereniging De Verzamelaar, één van de zovele trouwens uit een eindeloze reeks thema-uitgaven. Want er wordt wat af verzameld. Munten, suikerzakjes, sigarenbandjes, kikkerfiguren. In dit specifieke kleinood was de collectie houten schaatsen van Bert van Voorbergen ondergebracht. Alex sloeg het boekje achteloos open en viel als een blok voor De Schaats. ‘Prachtig!’ vond-ie het. ‘Ik ben meteen naar mijn ouderlijk huis gereden en heb de schaatsen van mijzelf en van mijn vader van zolder gehaald. Daarmee was de verzameling geboren.’ Puur toeval, inderdaad, zo bekent-ie ruiterlijk. ‘Het had net zo goed een verzamelboekje over brandweerhelmen kunnen zijn.’ Schaterlacht: ‘Dan hadden we dáár nu een museum van gehad.’

Verder lezen over het Groninger Schaatsmuseum? Het volledige verhaal verscheen in Noorderland 2022-1. Dit nummer is nu te koop in onze online webshop en in de winkels. In dit nummer spraken we onder andere met oud-schaatser Renate Groenewold, volgden we het Elfstedenpad en somden we leuke uittips voor de winter op. Dit, en nog veel meer, lees je nu in de nieuwste editie van Noorderland!

Bron: Jolanda de Kruyf | Beeld: Max de Krijger

Laatste nieuws