30 september t/m 17 april: tentoonstelling Jentsje Popma

Vanaf nu is de nieuwe tentoonstelling 'Jentsjes lânskip' in Leeuwarden te zien.

Lees ook

Ter ere van de 100ste verjaardag van kunstenaar Jentsje Popma presenteert het Fries Museum in Leeuwarden vanaf 30 september 2021 tot en met 17 april 2022 een intieme presentatie met zijn meest bijzondere werk.
Popma wordt weleens ‘een vrolijke onheilsprofeet’ genoemd. De veelzijdige kunstenaar wijdde het overgrote deel van zijn geschilderde oeuvre aan het Friese landschap, omdat hij zag hoe het wordt aangetast door klimaatinvloeden, menselijk ingrijpen en de mechanisatie van de landbouw. De nieuwe tentoonstelling Jentsjes lânskip toont landschappen van Popma – uit de collectie van het Fries Museum – tegenover werken uit de museumcollectie die raakvlakken vertonen met zijn werk en zijn visie op het landschap.

Eeuwfeest
De tentoonstelling is onderdeel van het eeuwfeest van Jentsje Popma, dat dit jaar georganiseerd wordt als ode aan het 100ste levensjaar van de kunstenaar. Stichting Nijkleaster presenteert in de Grote Kerk in Leeuwarden nog t/m 1 oktober 2021 een grote overzichtstentoonstelling met werk van Popma en in het weekend van 9 en 10 oktober een verkooptentoonstelling in de kerk van Jorwert. Ook Museum Belvédère in Heerenveen-Oranjewoud toont van 30 september t/m 5 december 2021 een selectie uit het brede oeuvre van Popma.

Over Jentsje Popma
Jentsje Popma viel tijdens zijn opleidingen aan de kunstacademie van Rotterdam (1939-1942) en Rijksacademie van Amsterdam (1943-1949) al in de prijzen. Omdat hij na de oorlog als klassiek geschoold kunstenaar echter lastig aan de bak kwam, legde hij zich toe op glaskunst en werken in opdracht. Tot in de jaren 70 ontwierp hij talloze glas-in-loodvensters en muurreliëfs voor scholen, kerken en bedrijfsgebouwen. Vanaf 1961 was hij tevens kunstdocent op Kunstacademie Minerva in Groningen en toonde hij zich een fel behartiger van de belangen van kunstenaars. In de jaren 70 bouwde hij zijn toegepaste werk af om, na zijn pensionering als docent in 1985, steeds meer te gaan schilderen, met name landschappen. In 1992 wees hij een bevordering tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau af. In 2007 ontving hij de Leeuwarder Pommeranten Pries. In 2021 volgde de Friese Anjer. In 2015 schonk hij zijn Leeuwarder atelier en alle resterende kunstwerken aan Stifting Nijkleaster, die ten doel heeft een protestants klooster te stichten in Jorwert.

Bron: Fries Museum | Beeld: Fries Museum

Laatste nieuws

Zie ook