11 september t/m 9 januari: ‘Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery’ in het Fries Museum

Onder de ruim 100 werken zijn wereldberoemde iconen zoals Koningin Elizabeth I, William Shakespeare en Audrey Hepburn te zien.

Lees ook

De voorverkoop voor Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery in het Fries Museum is begonnen. Deze nieuwe tentoonstelling toont schilderijen, foto’s, beelden, prenten en tekeningen van buitengewone internationale kunstenaars, van Peter Paul Rubens en Anthony van Dyck tot Andy Warhol en Marlene Dumas. Onder de ruim 100 werken zijn wereldberoemde iconen zoals Koningin Elizabeth I, William Shakespeare, Audrey Hepburn en David Beckham te zien.

Al sinds de prehistorie zijn we gefascineerd door de menselijke beeltenis. Hoe zien we anderen en hoe willen we dat de ander ons ziet? Nog steeds zijn portretten van groot belang om status en zelfbeeld te (be)vestigen. Icons laat zien hoe meesters uit de westerse traditie door de eeuwen heen uiting hebben gegeven aan die fascinatie. De diversiteit en sociale functie van portretkunst worden blootgelegd aan de hand van thema’s als macht, roem, vernieuwing, liefde en verlies. De tentoonstelling wordt verder aangevuld met diverse werken uit de eigen verzameling van het Fries Museum, waar portretkunst een lange traditie kent en identiteit eveneens een belangrijk thema is.

National Portrait Gallery
De National Portrait Gallery in Londen werd opgericht in 1856. Met meer dan 215.000 werken heeft het museum de grootste portretcollectie ter wereld. De portretten vertellen de verhalen van invloedrijke mannen en vrouwen uit de geschiedenis. Het museum is tot het voorjaar van 2023 gesloten voor het publiek. Gedurende deze periode deelt de Gallery door middel van verschillende partnerships en samenwerkingsverbanden honderden stukken uit de collectie, waaronder werken die zelden worden uitgeleend.

Informatie
Kaartjes zijn vanaf nu verkrijgbaar via de website van het Fries Museum. Icons is van 11 september 2021 t/m 9 januari 2022 te zien.

Bron: Fries Museum | Beeld: Fries Museum

Laatste nieuws

Zie ook