Springlevende sprookjes uit Friesland

Veel Friese streekverhalen hebben hun kracht nooit verloren, want ze zijn nog steeds bij jong en oud bekend. 

Lees ook

Ronddolende spoken, vurige heksen, ziedende duivels, geheimzinnige paaltjes en hebzuchtige weduwes. Friesland is rijk aan griezelverhalen, sprookjes, sagen en legendes. Op het platteland gingen ze van mond tot mond, van generatie op generatie. Veel van deze streekverhalen hebben hun kracht nooit verloren, want ze zijn nog steeds bij jong en oud bekend.

De mooie heks (herkomst: Terschelling)

Een boerenjongen krijgt verkering met een mooie, rijke meid uit het dorp. Hij is dol op haar. Maar op een dag vertelt een vriend hem dat zij een heks is. De jongen wil hem eerst niet geloven. Daarop zegt de vriend dat hij dan maar eens bij haar moet langs gaan op een moment dat ze het niet verwacht. Om zekerheid te krijgen, gaat de jonge boer laat op de avond, als iedereen naar bed is, bij haar kijken. Het meisje ligt te slapen. Hij roept haar naam, maar ze geeft geen antwoord. Vervolgens probeert hij haar wakker te schudden, maar ook daarop reageert ze niet. Op een stoel bij het hoofdeinde wacht hij tot ze wakker wordt. Opeens hoort hij een muis ritselen.

Het dier rent over de dekens en verdwijnt in de mond van het meisje. Ze begint diep te ademen en slaat haar ogen op. De jongen vlucht snel weg, zonder iets te laten merken.

Een paar dagen later gaat hij weer kijken. Ze zit op een stoel te slapen. Weer krijgt hij haar niet wakker. Totdat plotseling een vonk uit het haardvuur in haar mond springt. Ze zucht en wordt wakker. De jongen weet genoeg: hij wil haar nooit meer zien.

Meer lezen? Deze productie over volksverhalen verscheen in Noorderland 2020-8. Deze editie is nu te koop in onze webshop!

Bron: Marloes de Moor | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook