11 augustus: Terug in de tijd tijdens oogstdag in Lhee

Op 11 augustus is de 38e Oogstdag Oude Stijl in Lhee, nabij Dwingeloo. Op en rondom de oogstakker zijn er van 10.00 tot 17.00 uur meer dan 25 demonstraties, voorstellingen en exposities.

Lees ook

Tekst en foto: Stichting Oogstdag

Op zaterdag 11 augustus is de 38e Oogstdag Oude Stijl in Lhee, nabij Dwingeloo. Tussen de karakteristieke Saksische boerderijen is er voor jong en oud veel te zien en te beleven. Op en rondom de oogstakker zijn er van 10.00 tot 17.00 uur meer dan 25 demonstraties, voorstellingen en exposities. Door het hele dorp is een braderie met een combinatie van oude handelswaar en moderne spullen.

Het Drentse Lhee vormt een prachtig decor voor een dagje boerenleven anno 1900. Onder het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’, waant men zich in de tijd van weleer. Om 10.30 uur zorgt Muziekcentrum Westerveld met fraai slagwerk voor de opening. Op de akker maait de paardenmaaimachine de rogge die in het najaar is gezaaid. De rogge wordt op de akker, net als vroeger, gedorst met de dorsstok- of vlegel. Midden op de akker doet de oude dorsmachine het grote werk. Behalve rogge groeien er op de akker meerdere soorten granen, hierover kunnen bezoekers van alles te weten komen.

Demonstraties en braderie
De notaris houdt boelgoed, de bakker bakt het brood in de veldoven, er zijn modeshows van oude kleding en men kan zien hoe vroeger het wassen en wecken in zijn werk ging. De boerenkapel en het ‘Oogstkoor’ zorgen voor de muzikale omlijsting en de ‘Dwingeler Daansers’ zetten hun beste beentje voor. De oude trekkers, landbouwmotoren en fietsen, modelbouw en oude gebruiksvoorwerpen zijn het bekijken waard. Diverse schilders exposeren hun schilderijen en er is een demonstratie van de oude volkskunst zandtapijt strooien. De schaapskudde komt van de hei naar de akker en de hoefsmid en rietdekker tonen hun ambacht. Op de braderie vindt men een grote diversiteit aan waren: van handgemaakte manden, klompen en brocante tot hedendaagse kleding en snoep.

Kinderactiviteiten
Ook de kinderen gaan tijdens de Oogstdag terug in de tijd met arenlezen, kinderdorsen en ‘school anno 1900’ met het leesplankje, nostalgische kinderliedjes en pleinspelletjes van toen. De jonge bezoekers kunnen een pannenkoek bakken van rogge die ze zelf dorsen en malen, broodjes bakken boven het vuur, zich vermaken op een avontuurlijk klim- en klauterparcours en ponyrijden. Op het kinderterrein mogen ze een houten tol versieren, een touw draaien en ‘russen’ vlechten. Ook kunnen ze een kalf, pink en volwassen koe ‘schetsen’. Net zoals de boeren dat vroeger ter identificatie lieten doen. Voor de allerjongsten is er een ouderwetse draaimolen.

Belevenis voor jong en oud
De Oogstdag is een ware belevenis voor jong en oud. De entree bedraagt vijf euro, kinderen tot en met twaalf jaar kunnen gratis naar binnen. Parkeren is gratis op de aangewezen terreinen. Het complete programma staat op oogstdag.nl of kijk op facebook.com/oogstdag.

Laatste nieuws

Zie ook