Maak je eigen herfstkaars

In kaarsenmakerij Victoria maakt Anita Moorman met veel passie kaarsen. Dit keer gaat ze aan de slag met kalebassen.

Tekst en foto: Max de Krijger | Workshop: Anita Moorman

In vuur en vlam kwamen de soldaten eeuwen geleden terug, in de barak in Bourtange. Tijd om te rusten en bij te tanken. Deze barak is nu kaarsenmakerij Victoria, waar Anita Moorman de “overwinning” viert door met veel passie kaarsen te maken. Dit keer gaat ze aan de slag met kalebassen.

Geef Anita Moor- man kaarsvet en ze staat in vuur en vlam. Ze heeft een klik met kaarsen. Ze zit al 20 jaar in het vak en runt nu vijf jaar haar kaarsenmakerij in het pittoreske Bourtange, in de mooie Groningse gemeente Westerwolde. Haar werkplaats ademt kaarsvet. ‘Wanneer ik kaarsen maak, dan zit ik in de flow. Ik zie het ook bij de mensen die hier een workshop volgen, ze dromen helemaal weg. Kaarsen maken vraagt veel kennis. Hoe dik moet de lont zijn, hoe smelt je kaarsen af?’

Tot december is kaarsenmakerij Victoria ieder weekend geopend en kunnen zondagmiddag workshops worden gevolgd: het maken van een dompelkaars of brokkenkaars. Van januari tot en met maart is de winkel gesloten, al is Bourtange dan nog wel gewoon levendig.

Zelf aan de slag met jouw eigen herfstkaars? Deze do it yourself verscheen in Noorderland, 2018-7. Je bestelt 'm hier

 

Laatste nieuws