30 december: sterrentocht op Terschelling

Stichting Natuurlijk Oosterend en Staatsbosbeheer houden op zondag 30 december vanaf 17.00 uur sterrentochten voor jong en oud.

Lees ook

Tekst: Waddengoud | Foto: Bert Faber 

Stichting Natuurlijk Oosterend en Staatsbosbeheer houden op zondag 30 december vanaf 17.00 uur sterrentochten voor jong en oud. Een bijzondere Dark Sky beleving in Waddengouddorp Oosterend op Terschelling. Vanaf Tweede Kerstdag zijn kaarten beschikbaar bij Schapenkaasboerderij De Zeekraal, Restaurant Heeren van der Schelling en Vakantiepark Tjermelân in Oosterend. Deelname is gratis en alleen mogelijk op vertoon van een kaart.

Sterrentocht
Onder leiding van de gastheren en -vrouwen van Oosterend wandelen de deelnemers langs routes door de natuur rondom Oosterend. Gidsen van Staatsbosbeheer geven kleine minicolleges. Het begin en eindpunt van de tocht is bij vakantiepark Tjermelân. Deelnemers gaan in groepen op pad. Onder leiding van een tiental gastheren en gastvrouwen uit Oosterend lopen de groepen hun route. Onderweg is er van alles te zien en te beleven. Er is muziek, warme chocolademelk met pondkoek en uiteraard worden er sterren gespot bovenop Kaapsduin. 

De donkerste plekken op aarde
In 2015 kreeg Europees Natuurreservaat De Boschplaat bij Oosterend Terschelling als eerste gebied in Nederland de internationale erkenning als ‘Dark Sky Park’ door International Dark Sky Association (IDA). Deze organisatie is in 1988 opgericht in de Verenigde Staten en wil de aandacht vestigen op de wereldwijde lichtvervuiling. Door deze vervuiling is op veel plekken de duisternis niet meer goed te zien, maar er zijn nog gebieden, zoals De Boschplaat bij Oosterend, waar nog duizenden sterren aan de hemel waarneembaar zijn en zelfs nog de Melkweg. In een Dark Sky Park is de vervuiling van menselijk licht, afkomstig van industriële en stedelijke bebouwing, nog nihil.

Deelname is gratis, maar een kaartje afhalen bij de afhaalpunten is wel nodig. Let op: vol = vol. 

Laatste nieuws

Kerstbal

Grootste kerstbal ter wereld weer verlicht

Met een diameter van 26 meter en een hoogte van 19 meter is het de allergrootste kerstbal ter wereld!

Recept: Drentse kniepertjes

Wie “oudejaarsdag” en “Drentse koekjes” zegt, denkt direct aan de ouderwetse knieperties, ook wel knijpertjes.

Zie ook